"Seksbankje" drijft buurt tot wanhoop

Seksbankje drijft buurt tot wanhoop

"Seksbankje" drijft buurt tot wanhoop

Print
Schilde - Vroeger kon je op mooie zomeravonden steevast de duivenmelkers van de buurt vinden op de bankjes aan het begin van de Molenstraat. Ze dronken daar een pintje om een overwinning te vieren of kwamen gewoon bijeen om eens bij te praten. Nooit was er sprake van enige vorm van overlast, maar dat is de laatste jaren drastisch veranderd.
Tijdens de vakantie of in het weekend strijken hangjongeren vanaf een uur of tien 's avonds neer op de banken. Tot in de vroege uurtjes wordt er gebruld en getierd en wordt er drank aangerukt van de nachtwinkels op de Turnhoutsebaan. Niet zelden leidt dit drinkgelag tot vandalisme en wordt er van bil gegaan.

De buurtbewoners zijn de overlast grondig beu. "In de buurt hebben al meerder mensen de politie gebeld voor nachtlawaai en werden er pv's opgesteld voor de beschadigingen aan auto's", vertelt buurtbewoonster Sabine Janssens (rechts op zitbank). "Ze lopen over de wagens en staan overal tegen te wateren. Een tweetal weken geleden was er hier nog een vrijpartij. De volgende ochtend liggen de lege flessen cider en jenever dan overal verspreid en in de loop van de week zijn de gemeentelijke diensten trouw op post om de rommel te komen opruimen."

Hopen op slecht weer

"Het is al zover gekomen dat we hopen op slecht weer om van onze nachtrust te kunnen genieten", gaat Gust Van Echelpoel (vierde van links) verder. "Maar blijkbaar minimaliseert het gemeentebestuur de feiten. Er is al een buurtvergadering geweest om het probleem te bespreken met de burgemeester, maar met weinig resultaat. Ondertussen heb ik al wel gezien dat er paspoorten worden gevraagd als er een politiecombi stopt. Op die vergadering hebben we ook voorgesteld om de banken te verwijderen, maar dat kan blijkbaar niet omdat de mensen uit de bejaardenwoningen van de Molenstraat er gebruik van maken. Veel bejaarden zien we er nochtans niet zitten. Een tijdje geleden was de bank dan ineens verdwenen. Het was niet de gemeente die de bank had verwijderd, maar de jongeren hadden ze gewoon over de haag gegooid. De week erop stonden de werkmannen van de gemeente hier met een kraan om de bank terug op zijn plaats te zetten."

Burgemeester Yolande Avontroodt (Open Vld) heeft begrip voor de buurtbewoners, maar wijst erop dat er toch mogelijkheden moeten zijn voor de jeugd om samen te komen, uiteraard zonder incidenten. "De bewoners moeten overlast en vandalisme onmiddellijk signaleren", stelt ze. "De politie is daar al enkel keren ter plaatse geweest. We gaan de situatie opvolgen, misschien kunnen we buurtbemiddelaars inschakelen en desgewenst organiseren we opnieuw een bewonersvergadering." SeRu

#adr : Molenstraat, Schilde#
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio