Aannemer gaat bomen kappen op Kalmthoutse Heide

Vanaf maandag 10 oktober begint een aannemer met het kappen van verbrande bomen in de omgeving van het Stappersven. Dit deelgebied van de Kalmthoutse Heide, rechts van de Verbindingsstraat, beheert Natuurpunt. De kapwerken duren tot eind december.

Boris Rousseeuw

Uit veiligheidsoverwegingen verwijdert de aannemer de verbrande bomen, meestal grove den, in de nabijheid van wandelpaden en de Verbindingsstraat. Conform het lang vóór de brand al opgemaakte beheersplan maken de verbrande bomen plaats voor een meer gevarieerd, half-open heidelandschap. Daarmee breidt het leefgebied van zeldzame soorten zoals gladde slang, nachtzwaluw en boomleeuwerik uit. Her en der blijven grillige bomen overeind die een voedselbron vormen voor tal van insecten en bijvoorbeeld de zwarte specht.

Trekpaarden

Op de zeer kwetsbare stukken zal het beheerteam van Natuurpunt de verbrande bomen met de hand kappen, met behulp van trekpaarden in plaats van machines, die de grond meer beschadigen. Andere meer open zones die door de brand geteisterd werden, worden al sinds midden juli begraasd met een kleine kudde schapen van het ras ‘Entre-Sambre-et-Meuse’, terwijl elders de vergraste heide is aangepakt via manueel maaien.

Boris ROUSSEEUW

Foto: PhotoNewsMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio