N-VA klimt tot 35% in peilingen - Partij zuigt VB (8,2%) verder leeg

N-VA klimt tot 35% in peilingen - Partij zuigt VB (8,2%) verder leeg

N-VA klimt tot 35% in peilingen - Partij zuigt VB (8,2%) verder leeg

Print
Indien er nu verkiezingen zouden zijn, zou de N-VA op 35% van de stemmen kunnen rekenen. Ook CD&V en Groen! gaan er op vooruit. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en een Corelio-krant.

Met 35% (6,8% meer dan bij de verkiezingen van 2010) laat de N-VA de CD&V (19,3%) ver achter zich. Sp.a en Open Vld volgen met 14,4% en 11,9%.
Groen! klimt in de peiling met 9,2% boven het Vlaams Belang, dat met 8,2% op het laagste peil ooit belandt. LDD is nog 1,2% van de stemmen waard.

Stijgers en dalers

Groen! stijgt in vergelijking met de verkiezingen van 2010 met 2,1%, CD&V 1,7%, terwijl sp.a een half procent inlevert en Open Vld zich handhaaft.

Vlaams Belang levert 4,4% in en kan zich enkel in Antwerpen nog handhaven. LDD haalt enkel in West-Vlaanderen, de thuisbasis van Jean-Marie Dedecker, stemmen en ziet de aanhang meer dan gehalveerd in vergelijking met de laatste verkiezingen.

Populariteit De Wever daalt

Bart De Wever staat voor de vijfde maal aan de top in de pop poll. Maar de populariteit van de N-VA-voorzitter daalt wel van 53 naar 45%. Dat is slechts 3% meer dan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die comfortabel op twee blijft.

Gewezen koninklijk onderhandelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) wipt over ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) naar de derde plaats in de populariteitspoll.

Oud-sp.a-politicus Frank Vandenbroucke blijft op vijf staan, voor Vlaams minister Hilde Crevits en de opvallendste stijger, minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld), die van 15 naar 7 stijgt, net voor haar partijvoorzitter Alexander De Croo. Zijn collega's Bruno Tobback en Wouter Beke sluiten de top 10.

De peiling werd afgenomen bij 1.013 mensen tussen 15 en 30 september, de periode dat de akkoorden over BHV en de financieringswet werden afgesloten.

Foto Photonews

.

Nu in het nieuws