1/2

Maak je tuin klaar voor de herfst

Vrouwelijke tuiniers kunnen de handen uit de mouwen steken, want de herfst is weer in het land. Met enkele handige tips van de 'doe-het-zelf'-winkelketen Brico krijg je dé ideale herfsttuin.

Je begint natuurlijk eerst met de meest vanzelfsprekende dingen: alle materialen die water bevatten afsluiten of beschermen tegen de vrieskou, zoals een tuinslang of een gieter. De vorstgevoelige planten en potten beschut je op een veilige plaats tegen het winterweer.

Indien je het gazon wil opfleuren, kan je nu al aan de slag. De bodem is nog warm genoeg en de toenemende regen doet de zaadjes ontkiemen. Bovendien is het goede moment aangebroken om de voorjaarsbloembollen in de grond te steken.

Om de tuin te besparen van vervelende schimmels moeten tuinliefhebbers de gevallen blaren zeker één keer per week opruimen. Vaste planten mogen gedeeld of gescheurd worden waarna je ze opnieuw kunt uitplanten, de uitgebloeide eenjarige planten mogen weggehaald worden.

Het geheel wordt mooier en evenwichtiger als er nieuwe vaste planten in de tuin worden opgenomen.

Bomen

Vrouwen die jonge bomen in hun gazon hebben staan, moeten zorgen dat ze stevig tegen de steunpalen zijn aangebonden. Hierbij zijn losse boombanden een noodzaak zodat ze de stam en de takken niet snijden. Zij mogen hun grote bomen snoeien zodra alle bladeren zijn gevallen, de sapstroom is dan tot stilstand gekomen waardoor de bomen niet kunnen 'doodbloeden'.

Taken in november

De struikrozen laten de dames met groene vingers best nog even liggen, zij moeten pas in november gesnoeid worden tot op kniehoogte. In die periode moet je ook de bladverliezende heesters aanpakken. Je klimrozen mogen enkel gesnoeid worden als de bloemen zijn uitgebloeid. Wie onkruid en mos geen kans wilt geven om te groeien, maait in diezelfde maand best een laatste keer het gras.

Foto: Photonews

NIET TE MISSEN