"Janssen is een intelligente wolf in schaapskleren"

Ronald Janssen heeft een bovengemiddeld IQ, doet zich psychologisch gestoorder voor dan hij in werkelijkheid is en wat hij zegt, strookt wel al eens met de werkelijkheid. Maar hij is toerekeningsvatbaar. Dat zijn enkele belangrijke conclusies uit het psychologisch onderzoek van de moordenaar uit Loksbergen (Halen).

“De betrokkene heeft een geschat IQ van 132 en heeft dus een vrij goed zicht op heel wat dingen”, kwam psycholoog Renaat Mattheus vrijdagnamiddag vertellen op het assisenproces in Tongeren. “Hij overaccentueerde zichzelf ook: hij doet zich ziekelijker voor dan hij in werkelijkheid is. Daarnaast is er bij de betrokkene sprake van gestoord narcisme: hij is egocentrisch en heeft weinig affectieve voeling met de omgeving.”

Wat Janssen zegt, strookt volgens de psycholoog wel al eens met de werkelijkheid. Mattheus sprak zelfs over “onoprechte getuigenissen”.

Tijdens zijn verhoren wilde hij constant de controle behouden. “Hij manipuleerde”, aldus dokter Frans Mesotten. “Hij werkte goed mee in die zin dat hij de waarheid, ‘de beerput’ zoals hij zei, naar boven wou brengen. Hij zat in met zijn kinderen, met de last die zij moesten dragen.”

Spanningen

Ronald Janssen was volgens de deskundigen op het ogenblik van de feiten zeker toerekeningsvatbaar. "Een wolf in schaapkleren", luidde het. "Langs de binnenkant zijn er de psychopathe kenmerken maar langs de buitenkant ziet iedereen het schaapsvel", legde psychiater Chris Dillen uit.

""Zijn zelfbeeld, dat hij in stand wilde houden, werd massaal onderuitgehaald. Hij zag zich als goede vader en partner, had een mooie job en twee kinderen. Door de relatiebreuk is er een enorme agressie naar buiten gekomen bij hem naar zijn partner toe en dat gebeurde door slagen en seksuele agressie. Hij zat aan de ene kant met driften en aan de andere kant de spanning om die onder controle te houden.

De psychopaat gaat dan rondrijden of wandelen, vaak 's nachts, om de spanningen te kunnen afreageren. En dan komt zijn voorgeschiedenis van verkrachtingen naar voren: dat is een manier waarop de spanningen tot uiting komen. Uiteindelijk zijn ook die verkrachtingen niet genoeg meer en blijven de spanningen zich verder opstapelen tot hij iemand gaat doden."

Lees ook: "Shana heeft nog even geleefd, Kevin was meteen dood"

Herlees de tiende dag van het proces tegen Ronald Janssen:

Proces Janssen: Volg de tiende dag live

FiVr

Nu in het nieuws