Schade-eis van imam Taouil tegen Staatsveiligheid afgewezen

Schade-eis van imam Taouil tegen Staatsveiligheid afgewezen

Schade-eis van imam Taouil tegen Staatsveiligheid afgewezen

Print
Antwerpen - De schade-eis die de Antwerpse imam Nordin Taouil had ingesteld tegen de Staatsveiligheid en de Belgische staat, is door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg afgewezen. Dat werd vernomen van meester Abderrahim Lahlali, de advocaat van imam Taouil.

De imam had een schadevergoeding geëist omdat het hoofd van de Staatsveiligheid, Alain Winants, hem in september 2009 in een uitzending van 'Ter Zake' omschreven had als een extremistische moslim van salafistisch-wahabitische strekking, die actief militeerde in salafistische kringen.

Hoofddoekendebat

Alain Winants was in de 'Terzake'-studio te gast om uitleg te verschaffen over de figuur van imam Taouil. Die kwam in die periode regelmatig in de media kwam omdat hij een prominente rol speelde in het hoofddoekendebat in het Antwerpse Gemeenschapsonderwijs. Het hoofd van de staatsveiligheid lichtte toe dat Taouil vier jaar eerder geweigerd was als kandidaat voor de Moslimexecutieve, wegens zijn extreme standpunten.

Reputatieschade

Volgens de imam en zijn advocaat was Winants in de fout gegaan en had imam Taouil door de uitspraken reputatieschade opgelopen. Bovendien werd zijn echtgenote, die als onthaalmoeder werkte, kort na de uitzending aan de deur gezet door Kind & Gezin.

Imam Taouil had daarom een schadevergoeding geëist maar die eis is nu afgewezen. Op welke gronden dat gebeurd is, kon meester Lahlali nog niet meedelen. "Ik heb nog niet de mogelijkheid gehad het volledige vonnis te bestuderen", zegt de advocaat. "Ik ga dit nu bespreken met mijn cliënt om te zien of we in beroep gaan."

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio