JJ De Gucht: "Ook examen voor Vlaamse ministers"

JJ De Gucht: Ook examen voor Vlaamse ministers

JJ De Gucht: "Ook examen voor Vlaamse ministers"

Print
Het voorstel om federale ministers uitleg te laten geven in de Kamer over hun toekomstig beleid wordt door vader en zoon De Gucht (Open Vld) helemaal anders onthaald. Terwijl vader Karel De Gucht het omschrijft als een "flauw afkooksel" van de regeling die in het Europees parlement geldt, pleit zoon en Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht om ook het Vlaams parlement inspraak te geven bij de aanduiding van de regeringsleden.

Donderdag zouden de federale onderhandelaars het eens geraakt zijn om de toekomstige leden van de regering een soort examen voor de Kamer te laten afleggen. "Nu de toekomstige federale regering hier werk van maakt, kan Vlaanderen niet achterblijven", vindt Jean-Jacques De Gucht.

De Gucht zegt dat hij herhaaldelijk maar tevergeefs het debat in het Vlaams parlement heeft proberen op te starten. "Het houden van hoorzittingen heeft nochtans vele voordelen vanuit een democratisch perspectief en dit zorgt ervoor dat reeds in een vroeg stadium de werkbetrekkingen tussen de verschillende parlementaire commissies en de toekomstige leden van de regering geoptimaliseerd worden. Ik hoop dan ook dat op federaal niveau de nodige wettelijke stappen worden genomen om ook de regionale parlementen deze mogelijkheid te geven."

Vader en Europees commissaris Karel De Gucht is minder enthousiast. "De ministers zullen heel duidelijk tot een politieke partij en tot de federale regering behoren, bovendien zullen ze op het moment van hun verschijning in de Kamer al als minister benoemd zijn." Als ze echt een slechte beurt zouden maken in de Kamer, impliceert dat dus dat "ze moeten worden afgezet", legt De Gucht uit. Hij vindt het verhoor daarom "veel zachter" dan wat in Europa gangbaar is.

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws