Voetbalbond roept Herentalse poetsvrouw op als tolk bij interland

Twee jaar geleden was ze nog illegaal in ons land. Maar nu roept de Belgische voetbalbond Irina Lyussina (32) op om de tolk te zijn op de persconferentie voor de interland België-Kazachstan.

Marc Helsen

Tien jaar lang durfde Irina amper haar huis uit, bang dat ze door de politie zou worden gecontroleerd. Maar toen werd haar regularisatieaanvraag goedgekeurd en kon de Kazachse eindelijk aan een nieuwe toekomst bouwen.

De uitnodiging van de Belgische Voetbalbond om als tolk aanwezig te zijn op de persconferentie voor de voetbalinterland België-Kazachtstan en ook na de wedstrijd als tolk voor de spelers op te treden en mee naar het diner te gaan, vindt de vlot Nederlands sprekende poetsvrouw uit Herentals geweldig.

Julien Cools

"Dat heb ik te danken aan Julien Cools", lacht Irina. "Ik poets bij bakker Van Heuckelom in Kasterlee. Via hem leerde ik Julien kennen en hij heeft mijn telefoon doorgegeven aan de voetbalbond. Die belden eergisteren plots met de melding dat ze dringen een tolk Russisch nodig hadden voor de interland. Ik zei meteen ja."

Anderlecht

De man van de voetbalbond begon daarna Irina uit te leggen hoe ze op de Heizel moest geraken en waar ze zich moest melden. Maar dat was niet nodig.

"Ik heb een jaar bij de vrouwenploeg van Anderlecht gevoetbald", giechelt Irina "We trainden met Andederlecht daar in de buurt, dus ik ken het wel."

Dat komt omdat de Kazachtse ooit een ster was in de nationale voetbalploeg van haar moederland. Ze leerde voetballen in het weeshuis, waar ze als kind belandde omdat haar ouders dronken en ze meer slaag dan eten kreeg. "In het weeshuis mocht ik van de jongens altijd mee voetballen als er een man tekort was."

Altijd poetsen

Irina hoopt vandaag dat haar talenkennis haar een stapje verder kan brengen in ons land. "Op dit moment verdien ik nog altijd mijn brood als poetsvrouw. Dat doe ik al sinds ik naar België kwam. Tien jaren lang werkte ik zeven dagen op zeven", zegt ze. "Zopas nam ik er nog de refter van een school bij om dagelijks te poetsen. Om 6 uur moet ik beginnen. Maar volgend jaar studeer ik aan de Katholieke Hogeschool Kempen af maatschappelijk werkster. Ondertussen heb ik ook een examen gedaan bji de sociale tolkendienst bij de stad Antwerpen. "Als ik geslaagd ben, dan volg ik een cursus tolk."

Nooit meer terug

Is ze nog ooit naar Kazachstan terug geweest? "Deze zomer", knikt Irina. "Samen met mijn dochter Alina (12). We werden er goed ontvangen. Maar na twee dagen kreeg ik een huilbui en wilde ik terug naar huis. Ik miste België. Nu weet ik het zeker: ik ga nooit meer terug. Het verschil tussen rijk en arm wordt er steeds groter."

Marc HELSEN
Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio