Weldra nog maar twee Vlaamse gemeenten zonder sociale huurwoning

Eind 2010 telde Vlaanderen nog twaalf gemeenten zonder sociale huurwoning, maar op twee na hebben die allemaal projectdossiers lopen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) geantwoord op een schriftelijke vraag van LDD-parlementslid Peter Reekmans.

De gemeenten in kwestie zijn Begijnendijk, De Pinte, Geetbets, Glabbeek, Herne, Herstappe, Horebeke, Kortenaken, Lennik, Linkebeek, Pepingen en Ranst. Enkel Herstappe en Horebeke hebben nog geen concreet project ingediend.

Van Den Bossche wijst erop dat eind vorig jaar in negen van de twaalf betrokken gemeenten samen al 56 woningen verhuurd werden via een sociaal verhuurkantoor. Daarnaast werden er in deze gemeenten ook al 88 sociale koopwoningen gerealiseerd.

"Aan de hand van de voortgangstoets 2012 zal bepaald worden in welke mate de gemeenten verder gestimuleerd moeten worden in de opbouw van het vereiste sociaal woonaanbod", aldus nog de minister. "De Vlaamse regering kan in gemeenten die onvoldoende scoren overeenkomsten sluiten met sociale woonorganisaties om er het vereiste sociaal woonaanbod te realiseren."

Nu in het nieuws