Di Rupo in laatste rechte lijn naar communautair akkoord

Di Rupo in laatste rechte lijn naar communautair akkoord

Di Rupo in laatste rechte lijn naar communautair akkoord

Print
Formateur Elio Di Rupo (PS) en de acht partijen zitten sinds vrijdag 11.00 uur weer samen over de staatshervorming. Er staat niet erg veel meer op de agenda.

De institutionele onderhandelingen zitten in een laatste rechte lijn. De afgelopen dagen dagen werd al gestart met de tweede lezing van de teksten, en ook vrijdag gaat die herlezing nog even door. Dan wordt de tekst waarin het akkoord over de herziening van de financieringswet wordt geconcretiseerd, opnieuw doorgenomen.

"De duivel zit in het detail. We moeten ons tot op het einde concentreren", zei Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux bij het naar binnen gaan.

Er liggen nu nog drie dossiers op tafel: de samenvallende verkiezingen en de overheveling van de bevoegdheid over het verkeersreglement en de civiele veiligheid.

Donderdagvoormiddag ging formateur Di Rupo nog verslag uitbrengen bij de koning. De rest van de dag raakten de onderhandelaars het eens over een hele reeks maatregelen rond politieke vernieuwing, waarbij de rol van het parlement wordt versterkt en er een trits initiatieven wordt genomen die voor een eerlijkere politiek moeten zorgen.

.

Nu in het nieuws