Politievakbond: "Claes haar frank is veel te laat gevallen"

Politievakbond: Claes haar frank is veel te laat gevallen

Politievakbond: "Claes haar frank is veel te laat gevallen"

Print
Gert Cockx, nationaal voorzitter van de politievakbond NSPV, blijft achter de vier klokkenluiders staan die in de 'Panorama'-reportage van gisteren de graaicultuur bij de Hasseltse politie aanklaagden. "We zijn twee keer op het terrein tussengekomen om een oplossing te zoeken, maar dat is niet gelukt", reageerde hij in het Radio 1-progamma 'De Ochtend'.

Lees ook:

"Het ging om een conflict dat zich afspeelde aan de top. Nu lijkt het alsof gans de Hasseltse politie graaiers zijn. We moeten toch dat onderscheid maken, meer dan 90 procent van de politiemensen zijn integer en doen normaal hun werk", vertelt hij.

"Het was in 2009 de bedoeling om naar een efficiëntere politiestructuur te gaan. We stelden echter vast in de loop van die reorganisatie dat in feite van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om al het administratieve personeel onder voogdij te plaatsen van een aantal officieren.

We hebben daar de toenmalige burgemeester Herman Reynders (sp.a) op gewezen en die was zich bewust van de problematiek. Er waren ook al geruime tijd spanningen, maar hij waakte er zorgvuldig over dat het niet zou escaleren. Jammer genoeg is hij plots gouverneur geworden en kwam Hilde Claes (sp.a) in zijn plaats."

Volgens Cockx ging het toen fout. "Claes haar frank is veel te laat gevallen. Tussen 2009 en 2011 is het helemaal de foute richting opgegaan aan de Hasseltse politietop. Ik meen dat burgemeester Claes niet goed omringd was of in ieder geval slecht geadviseerd in haar beginperiode.

Ze heeft klaarblijkelijk ook niet de kans gekregen om zich in te werken in dat dossier en dus is het vrij snel bergaf gegaan", besluit Cockx, die de burgemeester wel gelijk geeft wanneer ze zegt dat het nu terug goed gaat.

Foto: Hilde Claes tijdens de eedaflegging van de nieuws korpschef Philip Pirard afgelopen zomer

.

Nu in het nieuws