"Nieuwe gevangenis had er al lang kunnen staan"

Nieuwe gevangenis had er al lang kunnen staan

"Nieuwe gevangenis had er al lang kunnen staan"

Print
Dendermonde - De actiecomités Oud Klooster, Krijgem en Raldes zetten hun strijd tegen de bouw van een nieuwe gevangenis op Oud Klooster voort. Dat beslisten ze donderdagavond. “We zijn niet tegen de gevangenis, maar tegen de locatie”, klinkt het.

“Niet wij zijn verantwoordelijk voor de onzekerheid over de bouw van de nieuwe gevangenis, maar wel minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V)”, zegt Geert Vermeir van actiecomité Oud Klooster. “Hij tekende het contract met het bouwbedrijf en omschreef dat zelf als een berekend risico.”

“De Regie der Gebouwen, die als bouwheer voor de gevangenis optreedt, hangt een grote schadevergoeding boven het hoofd wanneer de werkzaamheden op de site Oud Klooster vertraging oplopen. In dat contract staan zware boeteclausules als de aannemer niet op tijd kan starten. De boetes kunnen oplopen tot 20.000 euro en meer per dag.”

Dure grap

De actievoerders vinden het een dure en onverantwoorde grap. “Zeker omdat de Raad van State het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat nodig is voor de bouw van de gevangenis, heeft geschorst. Het is ook nog wachten op de uitspraak van de Raad voor Vergunningbetwistingen. Dit nieuw Vlaams rechtscollege doet binnenkort een uitspraak over de geldigheid van de vergunningen.”

De actiecomités zijn wel bereid tot dialoog. “Na de oproep van burgemeester Piet Buyse (CD&V) hebben wij nog geen enkele uitnodiging voor een gesprek ontvangen. Ook wij willen tot een oplossing komen. Alles blijft nu bij woorden. Had de stad van bij de start van het project gekozen voor een verantwoorde locatie, dan stond de gevangenis er al en dan nog buiten een waardevol natuurgebied. Wij blijven er bij dat het Oud Klooster niet geschikt is voor een gevangenis en hopen dat de stad dit dossier dringend met de nodige verantwoordelijkheid behandelt.” Heel wat actievoerders vrezen dat de bouw toch start.

WIM ONSELAERE

Foto: Geert De Rycke

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio