Gewesten zien nationalisering van Dexia niet zitten

De gewesten zien een nationalisering van Dexia Bank België niet zitten. Ze hebben een ander voorstel gelanceerd, dat draait rond een zelfstandige bank waarbij de huidige Belgische aandeelhouders van Dexia een rol kunnen blijven spelen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd voor aanvang van overleg tussen de gewesten en de federale regering.

jrosquin

"We hebben het allerbeste voor met de bank en de aandeelhouders. De federale regering ook, maar de visies stemmen mogelijk nog niet helemaal overeen", aldus Peeters. Die verschillen moeten uitgeklaard worden.

Aandacht voor traditionele klanten

"De grootste klanten van de bank zijn de lokale overheden", ging de Vlaamse minister-president voort. "Het is belangrijk dat er een oplossing komt waarbij die traditionele klanten zich ook goed voelen."

Brussels minister-president Charles Picqué benadrukte dat iedereen op dezelfde golflengte moet zitten "om de bank te redden en de spaarders". Het is volgens hem normaal dat de gewesten "gevoelig zijn voor bepaalde aspecten, zoals bijvoorbeeld het voortbestaan van de Gemeentelijke Holding".

Federale regering kiest voor nationalisering

Voor het overleg met de gewesten hield de federale regering een kernkabinet. Daar was te horen dat de piste van een nationalisering de voorkeur geniet.

Lees ook: Regeringen bespreken nationalisering van Dexia