Betogers verzamelen voor NMBS-hoofdzetel in Brussel

150 à 200 mensen zijn vrijdag om 7.30 uur een actie begonnen voor het gebouw van spoorwegmaatschappij NMBS in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Het gaat vooral om betogers van de christelijke en socialistische spoorvakbonden, maar ook van reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be. Ze protesteren tegen het ondernemingsplan dat sinds 9 uur besproken wordt door de raad van bestuur van de NMBS.

kscherpenberg

De betogers vrezen dat tijdens de raad van bestuur drastische besparingsmaatregelen zullen worden voorgesteld voor het binnenlandse reizigersverkeer. Ze zijn in het bijzonder bang dat meer dan 300 treinen per dag zullen verdwijnen, net als verschillende haltes en stations. Het ondernemingsplan moet de spoorwegmaatschappij weer naar een budgettair evenwicht leiden tegen 2015.

Omstreeks 8.20 uur drongen de betogers binnen via de hoofdingang van het gebouw om hun stem te laten horen. Veiligheidsagenten zorgden ervoor dat de leden van de raad van bestuur via een andere ingang binnenkwamen.

Een delegatie van betogers werd ontvangen om hun grieven over te maken voor de raad van bestuur. Toen ze rond 9.05 uur buitenkwamen, verklaarden ze "weinig vertrouwen" te hebben en wezen ze op de absurditeit van de situatie "van een bedrijf dat elk jaar meer reizigers vervoert, maar toch steeds meer snijdt in het aantal werknemers en diensten". Ze gaven aan nog andere acties te willen organiseren in de toekomst.

Beeld: PhotoNews

MEER OVER NMBS