Procureur over 'Panorama'-reportage: "Tendentieuze, zwakke journalistiek"

Print

Procureur over 'Panorama'-reportage: Tendentieuze, zwakke journalistiek

De Hasseltse procureur Marc Rubens (foto) noemt de 'Panorama'-reportage “tendentieuze, zwakke journalistiek". "Ik heb de journalist destijds persoonlijk verteld dat ook Vera Vrancken onterecht vergoedingen opstreek. In de reportage vind ik daar niets van terug”, reageert hij. Wim Van den Eynde ontkent formeel. “Daar is nooit over gesproken.”

In de uitzending van het reportagemagazine werd gisteravond een weinig fraai beeld van het Hasseltse politiekorps opgehangen. VRT-journalist Wim Van den Eynde ging vier maanden op onderzoek uit en kwam terug met anderhalf uur vol zogenaamde “pesterijen, onterechte verrijkingen, politieke beïnvloeding en een doofpotoperatie.”

Stoorzenders

In een telefonisch gesprek met Rubens was tijdens de uitzending te horen hoe “stoorzenders monddood moeten worden gemaakt.” Van den Eynde neemt in de reportage ook het woord doofpot in de mond.

“Ik kan alleen zeggen dat ik beleidsmatig nooit aan een doofpotoperatie meewerk. Een meerderheid van hardwerkende politiemensen wordt voortdurend door stoorzenders in de wielen gereden”, aldus Rubens.

"Het is tijd dat de stilzwijgende meerderheid het woord krijgt en de stoorzenders de mond wordt gesnoerd. Die woorden heb ik ook publiekelijk geuit op de eedaflegging van Philip Pirard. Als procureur is het mijn plicht om de capaciteit van het Comité P niet te vergooien aan zaken waarover je eindeloos bezig kan blijven”, gaat hij verder.

"Als iemand uit het commissariaat een dossier steelt en het anoniem overmaakt aan het Comité P en als we dan door schriftvergelijking uitkomen bij diegene die het overmaakt en vaststellen dat die nog vermeldingen heeft aangebracht, dan is dat een gecontamineerd dossier dat is toegekomen bij het Comité P."


"Mooi traject"

Hilde Claes (sp.a), burgemeester van Hasselt, zegt dat ze nooit bewijzen heeft gezien van de wantoestanden bij de politie. De onterecht toegekende premies werden volgens haar teruggestort. De vier klokkenluiders kregen een andere functie binnen de Hasseltse politie en korpschef Beckers werd vervangen door Pirard.

"Twee jaar geleden werd duidelijk dat er ruzies waren en dat die moesten stoppen", reageerde de Hasseltse burgemeester na de uitzending in het VRT-programma 'Reyers Laat'. "Er is werk gemaakt van een plan en we hebben daar al een mooi traject afgelegd."

Archieffoto PhotoNews

.

Nu in het nieuws