"Slimme camera's herleiden ongevallen tot een derde"

Slimme camera's herleiden ongevallen tot een derde

"Slimme camera's herleiden ongevallen tot een derde"

Print
"Als de tendens zich doorzet, dan hebben wij met onze slimme camera’s het aantal ongevallen met gewonden tot een derde herleid in een jaar tijd. Tenminste op de plaatsen waar we met die camera's trajectcontrole doen. Dat is veel beter dan flitscamera’s.
Ik hoop dat Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) zich bij ons aansluit en ons project ondersteunt."

Dat zei een trotse Turnhoutse hoofdcommissaris Roger Leys gisteren op een studiedag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten over de camerawet in Leuven. De politiezone Turnhout experimenteert met 27 ANPR-camera’s. Dat zijn camera’s die de nummerplaten kunnen lezen en verbonden zijn aan een databank. Ze signaleren gestolen of geseinde auto’s of nummerplaten, zodat de daders veel makkelijker kunnen worden gevat. Ze doen echter ook "trajectcontrole": twee camera's registreren de wagens op meerdere punten en berekenen zo zijn snelheid. In een half jaar tijd heeft het systeem 156 gestolen voertuigen onderschept en per maand voert het 1.500 opzoekingen uit over overvallen, inbraken, gestolen auto’s e.d. Het systeem heeft 810.000 euro gekost en iedereen in de regio is er hoogst tevreden over. Ondertussen hebben al 35 gemeenten een of andere vorm van ANPR-camera's, waaronder Antwerpen (3).

"Speelgoed"

Maar… volgens de camerawet is het onwettig. Professor Paul De Hert (rechten, VUB), die zich gisteren ook sterk keerde tegen het filmen van betogingen, noemde de ANPR-camera's smalend “speelgoed”. Hij waarschuwde voor de "zwarte lijst" met gestolen en geseinde nummerplaten en auto's. "Hoe kom je erop, hoe geraak je er weer af?" Leys antwoordde dat die lijst gewoon uit de Algemene databank ANG van de federale politie komt. "En wij updaten onze databank drie keer per dag. Als de ANG up to date is, dan zijn wij het ook."

De Turnhoutse ANRP-camera’s zijn bovendien nog niet gehomologeerd. Leys: “Van de 11.000 boetes die wij uitschreven zijn er maar twee betwist bij de politierechter. Die gaf ons één keer gelijk, maar enkele weken later gaf een andere ons ongelijk. Die zaak hangt nu in beroep, er is uitspraak op 20 oktober”.

De meeste aanwezigen waren zeer onder de indruk van de resultaten van Leys. Zoals iemand het kernachtig formuleerde: “Ik kan niet inzien hoe dit nu de privacy kan bedreigen”.

Meer over de resultaten van camera's, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws