Politie: Slechts 17 procent raakt door selecties

Politie: Slechts 17 procent raakt door selecties

Politie: Slechts 17 procent raakt door selecties

Print
Jongeren kiezen massaal voor een job bij de politie. Maar door de strenge selectieprocedure valt 83 procent van de kandidaten af. Maandag begonnen duizend aspirant-politieambtenaren aan hun opleiding.

De federale politie werft in 2012 2000 nieuwe mensen aan, zowel voor het operationele als voor het administratieve en logistieke kader. In 2010 waren er 1917 aanwervingen, in 2009 22279. De politie blijft een van de grootste rekruteerders van het land, zegt Astrid Kaisin van de federale politie.

Vroeger werd weleens lachend gezegd dat wie kon lezen en/of schrijven bij de politie aan de slag kon. Cijfers bewijzen het tegendeel. De directie van de rekrutering en de selectie registreert jaarlijks 25.000 inschrijvingen. Slechts 17 procent raakt door de selecties.

De kandidaten moeten vijf proeven afleggen. "De medische proef lijkt de minste problemen op te leveren. Negentig procent van de kandidaten wordt geschikt verklaard. Op de vaardigheidstest algemene kennis slaagt 74 procent, 88 procent voldoet aan de sportieve voorwaarden (lopen, opdrukken...). Maar de persoonlijkheidsproef is voor 45 procent een probleem en 52 procent krijgt een negatieve beoordeling na het selectiegesprek met de selectiecommissie", aldus Kaisin.

Onder meer in de Provinciale Antwerpse politieschool en het Pivo in Asse, waar een klas naar de vermoorde inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen is genoemd, volgen 1000 kandidaten een opleiding tot inspecteur (719 kandidaten), agent (28) hoofdinspecteur (195), hoofdinspecteur met bijzondere specialisaties (47) of commissaris (10). Na een cursus, waarin interventie- en onderzoekstechnieken, wegcode, rechten en handhaving openbare orde worden aangeleerd, kan men aan de slag als inspecteur. De opleiding duurt een jaar.

Waarom zo weinig kandidaten slagen, leest U de expertenpagina van John De Wit.

Thierry Goeman

.

Nu in het nieuws