Antwerpen heeft 73 bewakingscamera's

Antwerpen heeft momenteel 73 bewakingscamera’s hangen en er komt een volgende aan. Die stelden in 2010 3.479 overlastfeiten en 860 misdrijven vast. Dat deelden commissaris Luc De Kock en Eefje Vlietinck van de Antwerpse politie gisteren mee op een studiedag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten in Leuven.

pneirinckx

Het gaat hier uitsluitend over bewakingscamera’s om overlast en misdrijven te registreren. Andere camera’s ( bv. om het verkeer in goede banen te leiden, om nummerplaten van gestolen auto’s te herkennen of politiecellen te bewaken) zitten niet in deze cijfers. Ook de 25 camera’s in de Diamantwijk en de 15 camera’s in de fietsenstalling aan het Astridplein zitten er niet bij, omdat die beelden niet constant opgevolgd worden.

Waar hangen ze?

Elf camera’s hangen aan de Meir, 2 aan het De Coninckplein, 50 in Antwerpen-Noord, 2 aan de Duinstraat en omgeving, 1 aan de Ossenmarkt, 1 aan het Nayaertplein in Borgerhout, 1 aan de Diepestraat, 1 aan de Sint-Gummarusstraat, 4 aan het Bisthovenplein. Er is er nog één op komst aan de Groenplaats. Samen 74.

Welk resultaat?

De Kock: “Als de camera’s niet alleen staan maar in elkaars buurt en er komt een dader herkenbaar in beeld, dan kunnen we hem maximum in 70% van de gevallen vatten. Als er slechts één camera hangt, zoals aan de Ossenmarkt, dan is die succesratio “slechts” één op de twee. Dat is nog veel. Tussen juni 2010 en einde augustus 2011 deden we daar 61 vaststellingen en werden 29 daders gevat."

"Voor de opgenomen beelden, die later bij onze dienst worden opgevraagd, is het succes één op de vier, tenminste als je op de beelden iemand herkenbaar ziet. De beelden worden een maand bijgehouden”, aldus De Kock.

Hoeveel personeel?

Bij de politie bekijkt één persoon de beelden gedurende 1 uur 40 uur. Daarna neemt een collega over. Omdat de beelden 24 uur rond de klok bekeken worden, zijn daarvoor 44 mensen ingeschakeld. Met de commissaris, de juriste en een administrator bij zijn dus samen 47 politiemensen met deze camera’s bezig.

Wat kost zo'n camera?

De installatie van één camera kost zo’n 13.000 euro.

Uitbreiden?

De Kock zegde dat hij persoonlijk het voorlopig bij deze 74 camera’s wil houden. “We gaan nu na hoe de bevolking tegen de camera’s aankijkt. Krijgen de mensen een beter gevoel van veiligheid daardoor? Dàt willen we eerst weten. Pas daarna kunnen de politici beslissen of ze meer camera’s willen hangen of niet”.

De Kock zegt dat hij persoonlijk liever niet meer dan 150 camera’s zou willen: “Anders wordt het onbeheersbaar. In Amsterdam en Londen weten ze niet waar kijken”.

Heeft de camerawet zin?

De commissaris vond gisteren – in tegenstelling tot veel van zijn collega’s - dat de huidige camerawet niet moet worden veranderd. “Camera’s zijn een hulpmiddel dat afschrikt én bovendien serieus bijdraagt tot de opheldering van feiten. Ze vervangen ook personeel. Om het werk van één camera te doen heb je zeven voltijdse politiemensen nodig en dat is in deze tijd niet meer haalbaar”, zo heette het.

JDW

Meer over de resultaten van de camera's, leest U op de expertenpagina van John de Wit

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio