1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Compensatie voor gepensioneerde grensarbeiders

Gepensioneerde grensarbeiders die in Nederland hebben gewerkt en recentelijk 33,09 euro per maand van hun Nederlandse AOW verloren, kunnen misschien een bijpassing krijgen van hun Belgische pensioen. Dat zegt de ombudsman voor de pensioenen Tony Van Der Steen (foto).

jvangeyte

Waarover gaat het? AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. De uitkering is het equivalent van ons pensioen.

Bovenop kreeg men tot voor kort nog een tegemoetkoming van 33,09 euro. Dit was een compensatie voor verminderde belastingaftrekmogelijkheid voor hoge ziektekosten in Nederland sinds 2005.

Nederland paste sinds 1 juni echter de regeling aan. De tegemoetkoming AOW werd vervangen door een koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen (kob) voor 65-plussers. Ze is even hoog, maar wordt alleen nog toegekend aan 65-plussers die in Nederland wonen of van wie minstens 90% van hun wereldinkomen onder de Nederlandse belastingen valt. Het gros van de 270.000 gepensioneerden uit het buitenland, onder wie 56.000 Belgen, wordt daarmee droog gezet.

De zaak is intussen bij Europa aangekaart. Die moet nu beslissen of de Nederlandse ingreep correct is. Oordeelt Europa dat het gaat om pensioenrechten, dan zal Nederland toch de grensarbeiders moeten betalen. Voor een fiscale maatregel is dat niet het geval.

Gezien de uitspraak geruime tijd op zich kan laten wachten, moet de Belgische Rijksdienst voor Pensioenen intussen voor opvang zorgen. Hij staat immers in voor het zogenaamde pensioensupplement voor grensarbeiders. Dit is een extra bedrag voor mensen die in Nederland volgens de Belgische berekening 'te weinig' pensioen zouden krijgen.

Daarom kunnen de 56.000 gepensioneerde grensarbeiders een aanvraag doen bij de Rijksdienst voor Pensioenen om te zien of ze eventueel recht hebben op een bijpassing. Ze moeten hierbij de beslissing van de Nederlandse diensten voorleggen.

Maar men moet wel opletten om niet in eigen vlees te snijden. De pensioenberekening is vaak complex.

In dit geval speelt immers ook de techniek van de zogenaamde stabilisatie van het Nederlandse pensioen. Hierdoor wordt bij elke latere verhoging van het Belgisch pensioen door indexering, welvaartsaanpassing,..geen rekening gehouden met de werkelijke verhogingen van het Nederlandse pensioenbedrag. Bij een herberekening is dit wel het geval en zou daardoor het nieuwe aangepaste pensioen lager kunnen liggen.

Om dat te vermijden, vraagt men eerst best een simulatie bij de Rijksdienst voor Pensioenen, aldus nog Tony Van Der Steen.

Meer info?

Mocht je er niet uitgeraken, dan staat de ombudsdienst voor de pensioenen voor je klaar. Hij toert binnenkort door Vlaanderen met een dubbeldekbus. Die stopt op maandag 10 oktober 2011 in Mechelen (Grote Markt van 10u tot 13 u) en Leuven (Ladeuzeplein van 14.30u tot 17.30u). Op dinsdag 11 oktober in Gent Zuid van 10u tot 13u en in Sint-Niklaas (Grote Markt van 14.30u tot 17.30u). Op woensdag 12 oktober in Hasselt (Kolonel Dussartplein van 10u tot 13u en Genk (Stadsplein van 14.30u tot 17.30u. Op donderdag 13 oktober in Brugge ('t Zand van 10u tot 13u) en Kortrijk (Schouwburgplein van 15u tot 18u). Op vrijdag 14 oktober in Antwerpen (Groenplaats van 10u tot 13u) en Turnhout (Grote Markt van 15u tot 18u). En op zaterdag 15 oktober in Halle (busparkeerplaats op de verbinding tussen Vondelstraat en Handbooghof (dichtbij de Grote Markt van 10u tot 13u) en Brussel, Nieuwstraat voor de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Finisterrae Kerk, van 14.30u tot 18u.

Johan VAN GEYTE

Vastgoed

Jobs in de regio