Recordaantal Belgen betaalt schulden niet op tijd terug

Het aantal Belgen dat achterstand heeft bij het terugbetalen van kredieten, is in de maand september opgelopen tot een nieuw record. Dat blijkt uit gegevens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België (NBB).

pneirinckx

Tijdens de maand september hadden 312.825 mensen één of meerdere kredieten niet op tijd terugbetaald. De totale achterstand bedroeg ruim 2,5 miljard euro.

De voorbije maanden rapporteerde Nationale Bank veel hogere aantallen. Zo was er in augustus nog sprake van bijna 370.000 wanbetalers. "We hanteren nu een correctere definitie van kredietnemer met betalingsachterstand", luidt het bij de Nationale Bank. "Daardoor zijn er circa 60.000 eenheden uit de cijfers geschrapt." De cijfers van de voorbije maanden werden ook aangepast.

De Nationale Bank bevestigt en nuanceert het nieuwe record. "De cijfers lijken op een top te stabiliseren." De voorbije jaren nam het aantal wanbetalers volgens de instelling steeds duidelijk toe, maar schommelt het de voorbije maanden rond 311.000-312.000.

Sinds augustus hebben de Belgen samen meer dan 9 miljoen leningen lopen.

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER