Boortmeerbeek geeft geld voor kikkerpoelen en landschapsbeheer

Wie een amfibieënpoel aanlegt, knotbomen onderhoud of aan perceelsrandenbeheer doet, kan daarvoor van de gemeente een subsidie krijgen. Doel is bedreigde diersoorten en planten beschermen.

Juliaan Deleebeeck

De gemeente geeft 5 euro per vierkante meter (max.2000 euro) voor het aanleggen of heraanleggen van een amfibieënpoel van minimum 20 vierkante meter groot. Voor het onderhoud ervan kan de eigenaar om de zes jaar 100 euro krijgen. In de poel moet steeds water staan, er mogen geen vissen inzitten en hij mag niet betreden worden door vee.

De gemeente steekt ook een centje toe aan land- en tuinbouwers die vrijwillige beheersovereenkomsten afsluiten met de Vlaamse landmaatschappij. Ondermeer ingrepen voor het verbeteren van de waterkwaliteit, beschermingsstroken langs waterlopen en velden, herstellen en ontwikkelen van kleine landschapselementen en het in stand houden van botanisch waardevol grasland komen in aanmerking.

Zo wil Boortmeerbeek voor het regulier onderhoud van jonge knotbomen jaarlijks 8 euro uitkeren en voor achterstallig groot onderhoud tot 41 euro per boom. Om bredere naakte perceelsranden te realiseren kan de subsidie oplopen tot 8 euro per are.

De gemeente wil perceelsrandenbeheer in de toekomst ook toegankelijk maken voor wandelaars. JD

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio