Mechelse Goedkope Woningen kampt met grote huurachterstal

Print
Mechelen - De sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woningen (MGW) kampte in 2009 met een huurachterstal van 4,98 %. Daardoor loopt MGW veel inkomsten mis. Ex-voorzitter Marc Hendrickx (N-VA) eist dat de maatschappij strenger optreedt tegen wanbetalers.
De percentages van de huurachterstal komen van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a). Ze worden berekend door het aantal euro's aan achterstallige huur door de jaren heen te delen door het aantal euro's aan huur dat een sociale huisvestingsmaatschappij in één jaar had moeten ontvangen als elke huurder netjes had betaald. Als er geen enkele wanbetaler is, dan is het percentage nul. Hoe groter het percentage, hoe meer inkomsten een sociale huisvestingsmaatschappij misloopt. De sociale huisvestingsmaatschappij van het kanton Heist-op-den-Berg scoort het best met een achterstal van 0,45%. Mechelen doet het met 4,98 % in 2009 veel slechter. Ex-voorzitter Marc Hendrickx (N-VA) trekt aan de alarmbel. "Als een huurder zijn huur niet betaalt, moet de MGW die persoon daarover binnen de maand contacteren. Als die persoon geen aanstalten maakt om het bedrag alsnog te storten, moet er al meteen over een afbetalingsplan worden gesproken. Als dat niet lukt, moet MGW meteen naar de rechtbank stappen. Die strenge aanpak zal huurders er ongetwijfeld toe aanzetten om de huur stipter en correcter te betalen", zegt Hendrickx.

Snellere opvolging

Huidig voorzitter Alexander Vandersmissen (Open Vld), die Hendrickx begin 2008 opvolgde, is verbaasd over de kritiek. "Wij volgen de huurders die niet tijdig betalen veel sneller op dan toen Marc Hendrickx voorzitter was.
Vroeger stuurde MGW eerst gedurende drie maanden brieven, dan was er zes maanden opzeg en pas na negen maanden kwam de zaak voor de rechtbank. Sinds mijn aantreden in 2008 staan we al na zes weken bij de vrederechter, die alle partijen moet verzoenen. Door die aanpak is onze huurachterstal flink gedaald. In 2007 ging het om een achterstal van 6,5 % of 512 000 euro. In de nieuwe cijfers van 2010 is de achterstal gedaald tot 3,8 % of 335 000 euro.
Dat is nog hoog, maar we zitten nu eenmaal met een zware erfenis uit het verleden", zegt Vandersmissen.

CWil
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio