Bornem legt kinderkerkhof aan

Bornem legt kinderkerkhof aan

Bornem legt kinderkerkhof aan

Print
Bornem - De gemeente legt tegen 1 november op de Sint-Amandsesteenweg een nieuw kinderkerkhof voor kinderen tot en met 12 jaar aan. De graven en urnes zullen niet in rijen naast elkaar staan, maar worden tussen beplanting gezet. Het geheel moet vooral ruimte en rust uitstralen.
Vandaag worden kinderen en doodgeboren foetussen in Bornem en de deelgemeenten begraven op aparte ruimtes op de bestaande kerkhoven. Maar vanaf donderdag begint Bornem te bouwen aan een nieuw kinderkerkhof met een totaal andere indeling dan alle andere kerkhoven in de gemeente. "We hebben achteraan het bestaande kerkhof op de Sint-Amandsesteenweg een groenzone aangelegd met prairiebeplanting, die bestaat uit siergrassen en herfstbloeiers. De herdenkingsmonumenten van de overleden kinderen komen tussen de prairiebeplanting terecht. De graven zullen dus niet in een rij naast elkaar staan. Door deze aanpak willen we het kinderkerkhof minder statisch, groener en ruimer maken", zegt ontwerper Herwig Mees van de Bornemse milieudienst. Tegen 1 november moet het nieuwe kerkhof klaar zijn.

Geen plaatstekort

Volgens Mees is er momenteel geen plaatstekort om kinderen te begraven.
"Maar als we geen nieuw kinderkerkhof zouden bouwen, had er wel een plaatstekort kunnen ontstaan. Dat komt omdat we graven van kinderen altijd laten staan. Graven van volwassenen waarvoor niet is betaald, of waarvoor de concessie is verlopen, doen we na verloop van tijd weg. Graven van kinderen niet. Om die reden worden kinderen niet tussen volwassenen begraven.
Grafzerken worden altijd per rij weggedaan. We kunnen geen rij grafzerken wegdoen als er in die rij kinderen begraven liggen", zegt Mees.

Het volledige artikel staat in Gazet van Antwerpen van woensdag 5 oktober.

CWil

Foto: Stefaan Van Hul
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio