Gummarusbedevaart gaat vrijdag van start

Print

Gummarusbedevaart gaat vrijdag van start

Lier - In Lier vindt van 7 tot 23 oktober naar aloude traditie de Sint-Gummarusbedevaart plaats. Hoogtepunt is de bedevaartmis en Sint-Gummarusprocessie op zondag 16 oktober.
De Sint-Gummarusbedevaart staat dit jaar in het teken van het wonder van de boom. Dat thema zal dit jaar prominent aanwezig zijn tijdens de verschillende vieringen van de Sint-Gummarusbedevaart en zal door de Lierse jeugdbewegingen worden ingebracht in de Sint-Gummarusprocessie op 16 oktober. De Lierse jeugdbewegingen dragen dan boomblaadjes mee waarop zij een wens of boodschap hebben geschreven in verband met Sint-Gummarus of het wonder van de boom.

"Aan de Kluizekerk, de plaats waar historisch het wonder van de boom gesitueerd wordt, stellen we een kunstmatige boom op. Daar geven de jeugdbewegingen tijdens de processie hun boomblaadjes af om op de boom te hangen. De bedoeling is dat de kruin van de boom een kleurrijk palet van boomblaadjes en wensen wordt. Nadien krijgt deze boom een plaats in de Sint-Gummaruskerk", zegt Tom Vieren.

Programma

"Het schrijntje met de relieken van Sint-Gummarus halen we woensdag (vandaag, red.) om 13u uit het Sint-Gummarusaltaar. Het wordt daarna in het 800 kilogram zware reliekschrijn opgeborgen. Dat schrijn wordt op vrijdag 7 oktober tijdens de openingsviering (19u) in het midden van de Sint-Gummaruskerk geplaatst."

Hoogtepunt van de Sint-Gummarusverering vindt plaats tijdens de bedevaartsdag op zondag 16 oktober. De dag begint om 10u met de pontificale bedevaartsmis in de Sint-Gummaruskerk. Omstreeks 11.15u trekt de Sint-Gummarusprocessie met het zilveren reliekschrijn door volgende straten: Rechtestraat, Vismarkt, Aragonstraat, Mosdijk, De Heyderstraat, Kluizestraat, Lookstraat, Peperstraat, Regenboogstraat, Molenstraat, Pettendonk, Koningin Astridlaan, Arthur Vanderpoortenlaan, Berlaarsestraat en Heilige Geeststraat.

Chris VAN ROMPAEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio