Drie personen besmet bij incident met kernmateriaal in Dessel

Drie personen besmet bij incident met kernmateriaal in Dessel

Drie personen besmet bij incident met kernmateriaal in Dessel

Print
Dessel - Bij Belgoprocess in Dessel heeft zich dinsdagnamiddag een incident voorgedaan tijdens een inspectie van kerntechnisch materiaal. Drie personen raakten besmet en werden geëvacueerd. Volgens Belgprocess is er geen radioactiviteit vrijgekomen buiten het gebouw en is er geen impact op het milieu of risico voor de omwonenden.

Bij een jaarlijkse inspectie door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en Euratom liep het dinsdagnamiddag mis tijdens de manipulatie van een potje plutonium. "Daardoor kwam het potje op de grond terecht", zegt woordvoerder Bart Thieren van Belgoprocess. "Het gaat om een extreem kleine hoeveelheid. De mensen zijn meteen in veiligheid gebracht."

Bij het incident raakten drie personen besmet: de inspecteurs van het IAEA en Euratom en een werknemer van Belgoprocess. Ze werden geëvacueerd naar het naburige Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) voor verdere ontsmetting en controle. Drie overige begeleiders bevonden zich op dat ogenblik in een aangrenzend lokaal en liepen geen besmetting op.

Wat de gezondheidsrisico's zijn voor de drie betrokkenen moet verder onderzoek uitwijzen, zegt Thieren nog. "De uitwendige besmetting hebben we onmiddelijk kunnen meten. De mensen droegen uiteraard beschermingskledij en een gasmasker. Om meer te weten over een mogelijke inwendige besmetting moeten tijdrovende metingen gebeuren: daarvoor is het SCK volledig uitgerust."

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de erkende instelling (BelV) werden onmiddellijk op de hoogte gebracht van het incident.

Foto Photo News

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio