Reynders: "Prioriteit is om Belgische tak Dexia te consolideren"

Reynders: Prioriteit is om Belgische tak Dexia te consolideren

Reynders: "Prioriteit is om Belgische tak Dexia te consolideren"

Print
Het consolideren van de Belgische tak van de bank Dexia is prioriteit. Dat heeft uittredend minister van Financiën Didier Reynders (MR) dinsdagavond verklaard bij de start van het kernkabinet rond Dexia. Het is niet zeker of er dinsdagavond al een beslissing valt.

Het kernkabinet moet beslissen over staatsgaranties voor de noodlijdende bank Dexia. Die is in zwaar weer terechtgekomen door onder meer de crisis in de zuidelijke eurolanden. Reynders verwacht dinsdagavond niet noodzakelijk een beslissing over de staatsgaranties.

"Het belangrijkste is dat we ons eerst goed informeren", verklaarde de minister aan de Wetstraat 16. De MR-politicus benadrukte nogmaals dat België niet moet betalen voor Dexia. "Het gaat om een garantie, zoals in 2008. Toen hebben we zelfs meer geld gekregen dan gegeven."

Reynders wil vooral geen ontmanteling van het Belgische Dexia. "Het blijft een heel sterke bank. Het is belangrijk dat we consolideren en de toekomst van de Belgische tak veiligstellen."

Er wordt werk gemaakt van een "bad bank"-scenario onder overheidsgarantie bij Dexia. Die zogenaamde "bad bank" zou worden ondergebracht in Frankrijk, met een staatsgarantie van de Franse en de Belgische overheid. De andere onderdelen van de groep zouden in veiligheid dienen gebracht te worden, maar worden als afzonderlijke entiteiten behandeld. Het gaat dan om Dexia Bank België, Dexia Bank Luxemburg, Dexia Asset Management, Dexia Insurance en DenizBank in Turkije.

Lees ook: 'Bad bank'-scenario krijgt vorm bij Dexia

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws