Bedrijf uit Zele helpt Senegal met innovatieve zonneoven

Print
Zele - Vanuit de opslagruimte van Linea Trovata NV in Zele vertrok vandaag een container met 630 zonneovens naar Senegal.
Deze zonneoven laat toe om te koken op een milieuvriendelijke wijze en werkt door concentratie van zonlicht.

In vele Afrikaanse landen zoals Senegal wordt meestal op hout of houtskool gekookt. Op het platteland moeten vrouwen en kinderen daarvoor dagelijks vele uren gaan sprokkelen. Die kinderen moeten eigenlijk op school zitten.
Jaarlijks wordt liefst 30.000 Ha bos ontgint, enkel en alleen om te koken op hout.

Solarcooking nv uit Zele springt Senegal nu bij. Het bedrijf heeft een zonneoven op de markt gebracht die zonlicht meteen omzet in warmte. Vooral in Afrikaanse landen is dat een zeer gunstig toestel. Solarcooking is een jong Vlaams bedrijf met sociaal ecologische doelstellingen en wil de nieuwe kooktechniek wereldwijd introduceren.

Biochemicus Roland de Vicq, uitvinder en ontwikkelaar van de Solarcooker Eco3 was aanvankelijk met een totaal ander project bezig.
"Van zeewater wou ik zoet water maken, maar dat is natuurlijk een proef op lange termijn," legt hij wetenschappelijk uit. "Ik zat in de thermische kamer en deed een proef met een parabool. De temperatuur van het water schoot plots de lucht in," legt de Vicq zijn proefondervindelijk onderzoek uit. "Toen wist ik dat die parabool de oplossing was. Er is onmiddellijk resultaat en je kan er ook zout water mee omzetten in zoet water." "Het toestel heeft maar één groot nadeel: je hebt zon nodig," lacht de uitvinder "daarom dat ik u de werking ervan vandaag niet kan tonen. Maar in Senegal kan het negen maanden functioneren."

"Die parabool is de sleutel," vervolgt de Vicq. "Het is de meest krachtige zonneoven ter wereld. Hij is internationaal gepatenteerd. De zon geeft in België gauw 1000 Watt inbreng. We halen er 50% rendement uit, dat wil zeggen dat we 500 Watt energie uit de zonneoven halen. Je kan dat vergelijken met uw microgolfoven thuis. Bedenk eens wat je daar allemaal mee kan doen. De temperatuur bereikt heel snel 250 °C en alleen in de zone waar het moet.
Niet op de koepel, niet op de kabels. Voor de ontwikkelingssamenwerking is dat een mijlpaal vooruit."

Het Zeelse bedrijf werkt nauw samen met Natuurpunt en Natuurkoepel om de 630 zonneovens te verdelen. De eerste vracht wordt gesteund door meerdere particuliere sponsors, bedrijven en de provincies Oost- en West-Vlaanderen.
Op termijn is het de bedoeling dat de plaatselijke bevolking hun zonneoven gaan 'verdienen'. De projectontwikkelaars dokteren daarvoor nog een systeem uit.
De zonneoven is ook in België te verkrijgen. 300 stuks gingen al de deur uit. Voor 219 euro wordt u er eigenaar van. Met een deel van dat bedrag steunt u dan ook de projecten van Natuurpunt en Solarcooking.

Johan Picqueur
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio