'Bad bank'-scenario krijgt vorm bij Dexia

'Bad bank'-scenario krijgt vorm bij Dexia

'Bad bank'-scenario krijgt vorm bij Dexia

Print
Er wordt "eindelijk" werk gemaakt van een "bad bank"-scenario onder overheidsgarantie bij Dexia. Die zogenaamde "bad bank" zou worden ondergebracht in Frankrijk, met een staatsgarantie van de Franse en de Belgische overheid. Dat zegt de christelijke vakbond LBC-NVK na de ondernemingsraad van Dexia Holding.

De andere onderdelen van de groep zouden in veiligheid dienen gebracht te worden, maar worden als afzonderlijke entiteiten behandeld. Het gaat dan om Dexia Bank België, Dexia Bank Luxemburg, Dexia Asset Management, Dexia Insurance en DenizBank in Turkije, vervolgt de vakbond.

De christelijke vakbond vreest, net als de liberale collega's die een tewerkstellingsgarantie eisen, voor de werkgelegenheid. "Momenteel zijn bij de holding zowat 400 mensen aan de slag. Hiervan kunnen circa 150 Fransen terug naar Frankrijk, ongeveer 100 mensen hebben in hun contract een clausule waardoor ze kunnen terugkeren naar Dexia Bank. Voor de resterende 150 personeelsleden is er dan wel een ernstig probleem". De christelijke vakbond ziet het als haar prioriteit om ook voor hen een oplossing uit te werken.

Over de afzonderlijke entiteiten is voorts nog geen duidelijkheid, klinkt het. "Maar als het lukt het 'bad bank'-scenario op de rails te zetten, verlaten we definitief het scheefgetrokken businessmodel waarin vooral Dexia Bank België geklemd zat", wat volgens hen "nieuwe opportuniteiten" kan scheppen.

Lees ook: Aandeel Dexia moet 22,46 procent inleveren