Akkoord over gerechtelijk arrondissement BHV dichtbij

Akkoord over gerechtelijk arrondissement BHV dichtbij

Akkoord over gerechtelijk arrondissement BHV dichtbij

Print
De onderhandelingen over het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) zijn uit de impasse geraakt. De onderhandelaars van de acht partijen zouden de laatste hand leggen aan een akkoord.

Rond 23 uur was er nog geen sprake van een definitief akkoord, maar de onderhandelaars waren toen naar verluidt met een tweede lezing van de teksten bezig. Het lijkt vast te staan dat er een splitsing komt van het parket in BHV, waardoor er een parket komt in Brussel en een in Halle-Vilvoorde. Daarnaast is er sprake van een ontdubbeling van de rechtbanken in Brussel.

Parket

De onderhandelaars waren dinsdag omstreeks 14 uur opnieuw samengekomen over de gerechtelijke splitsing van het arrondissement BHV. Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS) moesten om 20 uur normaal naar het kernkabinet voor een vergadering over Dexia, maar zij hebben zich daar laten vervangen. Rond 20 uur ging formateur Di Rupo wel even langs bij premier Yves Leterme om te overleggen over de gang van zaken op het kernkabinet. Daarna keerde hij naar het Kamervoorzitterschap terug, om de onderhandelingen verder te leiden.

Afgelopen weekend zaten die onderhandelingen nog muurvast en ook in de nacht van maandag op dinsdag gingen de acht partijen en Di Rupo zonder akkoord uit elkaar. Vooral de Franstalige eis om rechtszaken tussen Franstaligen in Halle-Vilvoorde in het Frans te laten verlopen, stootte op verzet. In de loop van dinsdag zou het dan toch tot een doorbraak gekomen zijn. Een akkoord zou dinsdagavond of -nacht nog uit de bus moeten komen.

Volgens voorlopige informatie zouden de onderhandelaars het eens zijn om het parket te splitsen. Er komt dus een afzonderlijk, Nederlandstalig parket voor Halle-Vilvoorde, naast het tweetalige parket voor Brussel. De rechtbanken zouden wel voor het hele gebied Brussel-Halle-Vilvoorde bevoegd blijven. Naar verluidt wordt er een regeling gemaakt waardoor de partijen in burgerlijke zaken soepeler van taalrol kunnen veranderen.

.

Nu in het nieuws