De Clerck: "Hervorming assisen heeft doel niet bereikt"

De Clerck: Hervorming assisen heeft doel niet bereikt

De Clerck: "Hervorming assisen heeft doel niet bereikt"

Print
"De wet op het assisenhof heeft haar doel niet bereikt. Ze moest assisenzaken minder lang laten duren, maar ze duren nog altijd even lang. Er is nog altijd die ellenlange lijst van getuigen die echt niet nodig zijn. Ik zal met de korpschefs die assisenzaken doen, gaan samenzitten om te zien hoe het korter kan." Dat zegde Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) zopas in de Kamer aan Sarah Smeyers (N-VA). Zij wilde de wet om die reden herzien, maar zover ging De Clerck niet.

Renaat Landuyt (sp.a) wil een "rendementsmeting" van de assisenhoven. "De duurtijd van de assisenhoven verschilt per hof, blijkbaar zijn er alleen in Brussel problemen en elders niet, terwijl de criminaliteit toch niet verschilt".

Brussel

De Clerck gaf in de Kamercommissie Justitie uitleg over het feit dat momenteel in Brussel 23 beschuldigden in assisenzaken vrij zijn in afwachting van hun proces. De parlementsleden wilden weten hoe dat kwam. "Omdat er meer assisenzaken zijn, doordat meer criminele feiten worden opgehelderd. Omdat politie en gerecht dus goed werken", zo zegde De Clerck aan een verbaasde Bert Schoofs (VB). De minister stelde dat er in Brussel zeker geen rechters te kort zijn: er zijn er 105 en dan nog eens 34 toegevoegde magistraten. "Ik verander het aantal Brusselse magistraten niet, maar verwacht in de toekomst meer flexibiliteit".

Maar De Clerck stelde ook vast dat alleen in Brussel de assisenzaken vertraging oplopen, in de andere hoven niet.

Meer over de nieuwe wet op het assisenhof die de procedure moest versnellen, vindt U de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEEST RECENT