"Situatie in Sirte is dramatisch"

Print

Situatie in Sirte is dramatisch

Als de situatie in Sirte nog dagen of zelfs weken aanhoudt, wordt het een drama. Dat zegt Mégo Terzian, verantwoordelijke voor de noodhulpprogramma's van Artsen Zonder Grenzen (AZG). Sirte is een van de laatste bolwerken van de gevluchte Libische leider Moammar Kadhafi.

De plaatselijke dokters melden dat hun ziekenhuis overvol gewonden liggen en dat ze er geen andere spoedgevallen, bijvoorbeeld in de kraamafdeling, meer kunnen bijnemen. Ook patiënten met chronische ziekten kunnen niet meer verzorgd worden. Regelmatig worden water en elektriciteit afgesneden en er is dringend nood aan geneesmiddelen: verdovingsmiddelen, antibiotica, pijnstillers en bloed om transfusies te kunnen uitvoeren.

Op 3 oktober slaagde een team van AZG erin Sirte te bereiken met geneesmiddelen en medisch materiaal, waaronder een zuurstofapparaat en verbanden.

Een ander gevolg van de gevechten en bombardementen is dat burgers de bolwerken van het oude regime, zoals Sirte en Bani Walid ontvluchten. Sommigen vluchten naar Tripoli of Misrata, anderen naar de vluchtelingenkampen. "AZG volgt de situatie in de kampen nauw op, om de vluchtelingen toegang tot medisch zorg te garanderen. In de stad Al Hicha bijvoorbeeld ondersteunt een team de Libische artsen die in het kamp werken, waar 2.000 vluchtelingen wonen", luidt het nog.

MEEST RECENT