Militairen die naar Afghanistan gaan zijn ontevreden

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Ook in regio Noord-Antwerpen zijn er militairen die deze week vertrekken naar Afhanistan. "Veel van hen en ook uit de rest van Vlaanderen zijn ontevreden. Hun motivatie kreeg een deuk. eel heeft te maken met onder meer delastminute manoeuvres die de grondtroepen kregen voorgeschoteld. "Waarom die extra manoeuvres er kwamen of wat er niet goed was, werd nauwelijks gecommuniceerd. Onze mannen vragen zich af de oorzaak hiervan hogerop moet worden gezocht", zeggen Karin, Wendy en Claudia.
Karin, Wendy en Claudia zijn de spreekbuis van enkele tientallen vrouwen van militairen die in een van de dagen voor vier maanden naar Afghanistan vertrekken. De gebruikte namen zijn fictief. De vrouwen vrezen dat hun mannen worden gesanctioneerd wanneer hun ware identiteit bekend wordt. Voor de meeste vrouwen is het niet de eerste keer dat hun mannen op buitenlandse missie gaan.
"Thuis moet heel wat worden georganiseerd. Het was daarom gebruikelijk dat ze voor hun vertrek voldoende thuis waren om alles te regelen", zeggen Karin en Claudia. "Voor onze kinderen is het van belang dat ze rustig en ontspannen afscheid kunnen nemen van hun papa. Dat is nu niet het geval. In augustus en september waren er voorbereidende manoeuvres. Vorige week kregen onze mannen te horen dat er correctiemanoeuvres kwamen. Hoelang die zouden duren en wat er moest worden gecorrigeerd werd niet gezegd. Het bevel hiertoe kwam van de legertop in Brussel", vult Wendy aan.
"Pas op 9 oktober was er voor het thuisfront een infoavond. In tegenstelling tot vroegere missies, was deze infosessie ondermaats. Vroeger had je een pakje poststickers om pakketten naar ginder te sturen. Nu moeten we het doen met vijf stickertjes. Weinig als je weet dat onze mannen met de feestdagen aan de andere kant van de wereld zitten. Wij maken ons zorgen", klinkt het bij de achterblijvende vrouwen.
"De grondtroepen voelen zich niet begrepen. De motivatie om naar Afghanistan te vertrekken smelt als sneeuw voor de zon. Het is een publiek geheim dat de samenwerking tussen Brussel en de plaatselijke militaire leiding niet optimaal is. Niet alleen de militairen zijn hiervan slachtoffer, ook de gezinnen en families van de soldaten lijden hieronder.Een militair op missie functioneert pas goed, wanneer hij weet dat het thuisfront ook oké is. Dat is nu niet het geval", besluiten de dames. Erik Vandewalle
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio