Al acht gewelddadige incidenten in de gevangenissen

Al acht gewelddadige incidenten in de gevangenissen

Al acht gewelddadige incidenten in de gevangenissen

Print
Dit jaar waren er al acht gewelddadige incidenten met wapens in de gevangenissen. Dat zei Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) zopas in de Kamer aan Sophie De Wit (N-VA), Bert Schoofs (VB) en Carina Van Cauter (Open Vld).

Zij hadden grote vragen bij de spectaculaire ontsnapping van twee gevaarlijke gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas op 25 september. De ene was tot zeven jaar veroordeeld, de andere tot vijf jaar. Eén van hen bleek in Albanië gezocht te worden voor twee moorden, maar Justitie wist van niets. Een derde gedetineerde ontsnapte niet mee, maar hij belde met zijn gsm vanuit de gevangenis naar VTM om de ontsnapping te melden. "Hoe is dit mogelijk?", vroegen de parlementsleden zich af.

Geweld neemt toe

De Clerck zei dat het aantal ontsnappingen uit gevangenissen erg laag blijft, "maar het geweld neemt toe". Volgens de minister waren er dit jaar al acht incidenten met wapens in de Belgische gevangenissen. Eén incident was door een personeelslid geënsceneerd.

De Clerck vertelde nog dat tegen half oktober de veiligheidsprocedures in alle gevangenissen herbekeken worden. Het gaat dan om de bewegingen, het fouilleerplan, de celcontroles en het sleutelplan. Ook het vluchtrisico van gevaarlijke gedetineerden wordt opnieuw bekeken en hierover komt tegen half oktober een rapport. De richtlijn die het hoofdbestuur van het gevangeniswezen over gijzelingen heeft gemaakt wordt up to date gemaakt.

"Talloze gsm's gevonden"

"Naar aanleiding van de VTM-uitzending werden alle verdachte cellen in Merksplas gecontroleerd en daarbij werden nog drie gsm's gevonden. Het gevangenisbestuur heeft nu een speciaal opgeleid team dat regelmatige controles naar gsm's kan doen. Daarvoor zijn in 2009 zes kits beschikbaar gesteld die gsm's kunnen opsporen. Eén kit heeft 3.300 euro gekost. Er zijn regelmatig controles op gsm's, ook in Merksplas", aldus de minister.

Volgens De Clerck werden al "talloze gsm's in àlle gevangenissen gevonden en het initiatief is nog vrij nieuw". De minister zegde dat deze werkwijze niet ideaal is. "In de toekomst komt er een blokkeringssysteem dat beslist welke gsmnummers nog naar buiten kunnen bellen. Alleen nummers die op een lijst staan zullen nog kunnen bellen, al de andere niet meer. De telecomoperatoren hebben al zo'n systeem ontworpen, maar ik wacht eerst nog de resultaten van de evaluatie van de huidige controles af".

Geen personeelstekort

De minister zegde verder dat het personeel geen blaam treft in de ontsnapping. Merksplas heeft personeel genoeg, er zijn momenteel 412 voltijdse personeelsleden terwijl er 410 moeten zijn. "Wel is het steeds moeilijker om nieuw personeel te vinden", aldus de minister. "Merksplas kent geen personeelstekort en er is geen relatie met de ontsnapping. Weliwaar gebeurde die ontsnapping tijdens de wandeling en was daar personeel aanwezig, maar het had de tijd niet om correct in te grijpen".

Verder komt er in de toekomst concertinadraad op de daken van de paviljoenen A-bis en B van de gevangenis van Merksplas en de inham van de hoek tussen deze paviljoenen wordt dichtgemaakt zodat de gedetineerden daar niet meer weg kunnen. Ook de avondwandeling wordt gereorganiseerd.

Sidis-suite

Tegen 2013, als de nieuw gebouwde bajessen opengaan, zal ook één nieuwe databank, Sidis-suite, in gebruik genomen worden in het gevangeniswezen. Die zal alle informatie over de gevangenen bevatten en in contact staan met de databanken van de politie en de parketten. Er komt een nieuwe dienst op Justitie om de analyses over de vluchtgevaarlijkheid te maken. Er zal duidelijk één persoon beslissen over de veiligheidsmaatregelen die tegen gevaarlijke gedetineerden moeten worden genomen. De informatica in de gevangenissen wordt daartoe volledig vernieuwd.

JDW

Foto Photo News

MEEST RECENT