Stan Lauryssens situeert "stationsroman" in Kalmthout

Print
Kalmthout - Eind deze maand verschijnt "Moord op de Kalmthoutse Heide", de eerste "stationsroman" van misdaadschrijver Stan Lauryssens. "De NMBS begint eerstdaags aan een "nationaal" project: de vroegere "stationsromans" worden van onder het stof gehaald en opnieuw gelanceerd, in samenwerking met een Vlaamse en een Waalse uitgever en Vlaamse en Waalse auteurs," aldus de auteur.
"Stationsromans zijn krachtig en kort; bedoeling is dat zij in twee of drie keer worden uitgelezen, op de trein, van en naar het werk. Ik werd gevraagd om de eerste Vlaamse stationsroman "nieuwe stijl" te schrijven, een misdaadverhaal dat zich afspeelt "op een bekende plaats in België". Omdat ik er enkele jaren heb gewoond, in de Kastanjedreef aan de rand van de heide, koos ik voor Kalmthout als plaats delict in een korte misdaadroman getiteld "Moord op de Kalmthoutse Heide."

Het is niet de eerste maal dat Kalmthout voorkomt in de Vlaamse literatuur. Louis Van Dievel, zelf een inwoner van de gemeente, situeerde er in 2002 zijn debuutroman "Happy Days". Ook in het werk van schrijfster Jet Jorssen komen veel Kalmthoutse locaties voor, en haar echtgenoot Karel De Cat schreef in 1971 de thriller "Moord in de Cambuus", gesitueerd in het gelijknamige (en binnenkort afgebroken) café aan het Heidestatieplein.

Boris Rousseeuw
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio