N-VA klaagt proceduremisbruik door Congolese illegalen aan

N-VA klaagt proceduremisbruik door Congolese illegalen aan

N-VA klaagt proceduremisbruik door Congolese illegalen aan

Print
"De migratie-industrie draait op volle toeren. Het misbruik van de uiterst dringende procedure tegen de verwijdering van illegalen is heel groot. Vooral Congolezen doen dat". Dat besluit Kamerlid Theo Francken (N-VA) uit het antwoord dat staatssecretaris voor Migratie, Melchior Wathelet (cdH), hem zopas gaf.

Illegalen die uit het land worden verwijderd, kunnen maximum acht maanden worden opgesloten in afwachting van die verwijdering. Als het na acht maanden nog niet gelukt is, dan moeten ze worden vrijgelaten. "De kunst is dus om zolang mogelijk in België te blijven tot de acht maanden om zijn. Eén van de mogelijkheden daartoe is de UDN-procedure. Daarbij wordt de verwijdering geschorst om een uiterst dringende noodzakelijkheid", zo legt Francken uit.

"Omdat al die procedures toch ten laste van de staat zijn, worden ze steeds meer gebruikt. In 2010 al 674 keer. Dat is een stijging van 67% in vergelijking met 2008. En dat terwijl de aanvragers slechts in 2,7% van de gevallen gelijk krijgen. In 2010 werd de verwijdering immers slechts 18 keer geschorst. De migratie-industrie draait op volle toeren", zo heet het.

Volgens Francken zie je dat vooral bepaalde nationaliteiten bijzonder veel gebruik maken van deze UDN-procedure. "Liefst 93 aanvragers (13,7%) waren Congolezen. Op de tweede plaats komen de Marokkanen (88 of 13%) en daarna de Afghanen (56 of 8,3%). Vooral het hoge aantal Congolezen valt op omdat deze bevolkingsgroep in België veel kleiner is dan die van de Marokkanen".

Francken wil dat Wathelet stappen onderneemt om het misbruik te stoppen. De N-VA wil bovendien de maximale opsluitingstermijn op 18 maanden brengen.

Meer over het falende verwijderingsbeleid tegenover illegalen vindt U de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEEST RECENT