Geruchten over nationalisering Dexia

Print

Geruchten over nationalisering Dexia

Federaal premier Yves Leterme en de belangrijkste ministers buigen zich vanavond over de toestand bij Dexia. Een nationalisering van de Belgische bank uit de groep wordt niet uitgesloten, schrijft De Tijd.

Dexia zit de jongste dagen weer in aanzienlijke problemen. De bank krijgt het steeds moeilijker om haar werking te financieren. Ze moet dagelijks immers zowat 100 miljard euro zien los te krijgen bij andere banken. En die worden steeds minder toegeeflijk.

Want wat is het probleem? Een bank zamelt geld in bij consumenten en bedrijven. Dat zet ze om in leningen aan wie wil investeren of tekorten heeft. De moeilijkheid is nu dat het spaargeld snel kan worden teruggevraagd door de consumenten en de bedrijven, terwijl de bank haar geleend geld pas op termijn kan opvragen. Daardoor moet de bank er steeds voor zorgen dat ze nieuwe spaargelden aantrekt of de eventuele tekorten kan aanvullen door leningen bij andere banken.

Dexia heeft vooral in Frankrijk een probleem. Daar beschikt de bank niet over een eigen netwerk voor de inzameling van spaargeld. Dus is ze volledig afhankelijk van financieringen door andere banken als ze zelf geld wil uitlenen aan de gemeentebesturen.

Dat geld krijgt Dexia steeds moeilijker los. De bankgroep heeft immers zwaar belegd in Griekse staatsobligaties en in Amerikaanse woonleningen, wat haar zware verliezen kan opleveren. En dus worden potentiële kredietverstrekkers voorzichtiger.

Gisterenavond besliste de raad van bestuur alvast om de dagelijkse leiding opdracht te geven tot het zoeken van een oplossing voor de slechte delen van de bank. Maar blijkbaar is er nog heel wat onenigheid tussen de aandeelhouders. Duidelijke opties werden immers niet genomen.

Beurs

En dat doet de onrust toenemen. Zo keldert het aandeel op de beurs. Op de middag staat de koers van Dexia 20% lager. Deze ochtend was dat nog 30%. Ook de politiek wordt zenuwachtig. De hele saga-soap doet denken aan wat er met Fortis gebeurde.

Volgens De Tijd komt het Dexia-dossier vanavond op tafel van het kernkabinet, waar premier Leterme en de belangrijkste ministers het zullen bespreken. Een nationalisering van de Belgische banktak wordt daarbij volgens de krant niet uitgesloten. Dat betekent dat de staat eigenaar van de bank zou worden. Ook een verkoop aan een (buitenlandse) bankgroep is mogelijk.

Volgens een woordvoorder van minister van Financiën Didier Reynders liggen alle pistes open. Dat geldt ook voor het verstrekken van overheidswaarborgen. Hiervoor bestaat wel een principiële afspraak tussen België en Frankrijk.

Na het Fortis-debacle heeft de overheid grotere bevoegdheden om een bank in moeilijkheden over te nemen en de aandeelhouders buitenspel te zetten. Indien nodig kunnen financiële instellingen worden verplicht activa, passiva of volledige bedrijfstakken te verkopen aan de staat of derden. Voorwaarde is dat de financiële instelling in moeilijkheden is en dat de stabiliteit van het systeem of het land op het spel staat.

JVG

Beeld: Photo News

.

Nu in het nieuws