Hitlers leesbril voor 4.800 euro, zijn horloge voor 10.000 euro

Hitlers leesbril voor 4.800 euro, zijn horloge voor 10.000 euro

Hitlers leesbril voor 4.800 euro, zijn horloge voor 10.000 euro

Print
Eind oktober kunt u bij het Duitse veilinghuis Hermann Historica München enkele persoonlijke eigendommen van Adolf Hitler kopen. Ondermeer zijn leesbril, uurwerk, leeslamp, sigarettendoosje en zoutstrooier gaan onder de hamer. Bieden kan vanaf 4.800, daarmee maakt u misschien kans op 's mans leesbril.

De meeste spullen komen uit de nalatenschap van Rudolph Hess. Hess, vertrouweling en beoogd plaatsvervanger van Hitler, pleegde in 1987 zelfmoord in de Berlijnse gevangenis Spandau. Een van de topstukken is een luxe editie van Hitlers 'Mein Kampf', waarin der fürher voorin een persoonlijke boodschap aan Hess schreef: "Voor mijn trouwe medegevangene, München, 17 oktober 1925".

Beide heren deelden na een mislukte coup in 1923 een tijdlang een cel. Hess heeft tijdens die periode meegeschreven aan 'Mein Kampf'.

Dat de leesbril 'goedkoop' weg mag heeft misschien te maken met het feit dat Hitler leed aan ouderdomsverziendheid, hij droeg zijn leesbril uit ijdelheid nooit in het openbaar. Zijn gouden zakhorloge moet 10.000 euro kosten. Een staande lamp uit zijn huis in München moet 5.000 euro opbrengen.

Bieders moeten voor de koop verklaren dat ze de objecten als 'verzamelobjecten' of voor 'onderwijs- of onderzoeksdoeleinden' zullen gebruiken. Het veilinghuis wil hiermee vermijden dat de stukken worden gebruikt voor de verheerlijking van de dictator door neo-nazi's.

MEEST RECENT