Absurd contract: politie betaalt zelf fortuintje om te waken

Absurd contract: politie betaalt zelf fortuintje om te waken

Absurd contract: politie betaalt zelf fortuintje om te waken

Print
De Oostendse politie betaalt elk jaar 530.000 euro voor de huur van 54 camera's waarmee de haven van Oostende wordt bewaakt. Dat is een absurd hoge som en een zeer eigenaardig contract. Het zorgt voor heel wat wrevel op de werkvloer. De vakbonden ACV en VSOA willen van minister van binnenlandse zaken weten of dit allemaal zomaar kan.

"De federale politie betaalt om te mógen bewaken", aldus een anonieme politiebron.

In 2005 richtte het Autonoom Havenbedrijf van Oostende het nevenbedrijf E-Port Communications Services op. Dat bedrijf werd belast met de plaatsing van 54 camera's en kilometers afrasteringen rond de haventerreinen. De camera's werden daarop doorverhuurd aan de federale politie. Die betaalt elk jaar een bedrag van meer dan 500.000 euro om over de beelden te beschikken.

Iedereen gelukkig

Officieel zijn beide partijen tevreden, zeker E-Port Communications Services. "Zo sparen we 54 paar politie-ogen en veel geld uit. We zijn ook niet zomaar 'een gebruiker' van de toestellen. We zijn prioritair gebruiker", aldus een politie-woordvoerster. "Een goed contract, waardoor we die zware investeringen in veiligheid kunnen terugbetalen", zegt bestuurslid Jan Allaert van E-Port.

Twintig combi's

"Met dat bedrag zouden we jaarlijks twintig combi's kunnen kopen", zegt een ontevreden anonieme bron binnen de politie. "Het is een schande. Dat bewakingswerk is slechts voor een klein deel een verplichte politietaak en grotendeels een zaak van privé-bewakingsfirma's".

MEEST RECENT