Daklozen vegen Scheldekaaien schoon in ruil voor slaapplaats

Daklozen vegen Scheldekaaien schoon in ruil voor slaapplaats

Daklozen vegen Scheldekaaien schoon in ruil voor slaapplaats

Print
Antwerpen - Sinds kort zijn er vier dakloze straatvrijwilligers actief bij Opsinjoren. Met een voorraadje bezems en grijpertjes houden ze de Scheldekaaien schoon. En dat is bijna een dagtaak.

Een maand geleden waren Marc Feyen, Cris de Bruin, Patje Baert en Dirk Meerpoels nog boos op de stad omdat een ijverige veger hun spullen had opgeruimd. Maar na een goed gesprek met de stad, de buurtregisseur en Opsinjoren zijn de mannen nu zelf actief als straatvrijwilliger. Een primeur, want het zijn de eerste daklozen bij Opsinjoren.

Rode jassen

“Wij hebben tijd, hé”, lacht Cris de Bruin. “In één weekend hebben we al vier volle containers verzameld. Van flessen drank tot oude kleren en etensresten. Mensen laten hier van alles achter.” Hij tilt het deksel van een van de vuilcontainers op. Een wolk vliegjes cirkelt boven de lege flessen. “Niet te dichtbij komen, hé, dat stinkt nogal.”

Behalve bezems hebben de heren ook een rode jas gekregen. Herkenbaar zijn ze dus zeker. “Eigenlijk hielden we het hier vroeger ook al schoon”, zegt Marc Feyen. “Maar nu is het officieel. We mogen hier blijven overnachten en in ruil daarvoor zetten we ons in voor de stad.”

Gert Van Hoogten van Opsinjoren is tevreden met de nieuwe straatvrijwilligers. “Ondertussen zijn er in heel Antwerpen duizend mensen actief. Meestal in typische woonstraten, het is fijn dat we nu ook vrijwilligers aan de Scheldekaaien hebben. Wij bieden het materiaal aan en zij doen de rest.”

Behalve aan de kaaien wandelen de daklozen ook veel rond op de pleintjes in de stad. Ook daar houden ze het een beetje schoon. En als ze statiegeldflessen vinden, brengt het nog wat op ook. “Er is één ding dat we nog missen”, zegt Dirk Meerpoels tegen Gert Van Hoogten. “Zo’n hark om de peuken bij elkaar te vegen.” Gert knikt. “Een bladerkorf die heb ik nog wel liggen.”

Straathoekwerkster Ymke Hoeyberghs van CAW-Metropool is blij met de afspraken die zijn gemaakt. “Daklozen hebben het imago dat ze vuil achterlaten, nu kunnen mensen zien dat ze de stad ook schoon kunnen houden.”

Cruiseschepen

Ook de mensen van de cruiseterminal waren betrokken bij de afspraken. “We hebben een lijst gekregen met de data waarop er cruiseschepen binnenvaren in Antwerpen. Op die dagen vegen we alles extra schoon en gaan we ‘s morgens vroeg ergens anders zitten. Dan hoeven die toeristen ons niet te zien als ze van boord stappen”, vertelt Marc Feyen.

Woensdag meert de Aida Blu bijvoorbeeld weer aan. “Wist je dat die cruisetoeristen hun peuken gewoon op straat smijten”, zegt Marc. “Maar die vegen we dan wel weer op, geen probleem.”

Maaike FLOOR

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio