Frans De Bie eindelijk keizer van de boomgaardvinkeniers

Frans De Bie eindelijk keizer van de boomgaardvinkeniers

Frans De Bie eindelijk keizer van de boomgaardvinkeniers

Print
Ranst - De Koninklijke maatschappij De Boomgaardvink die gevestigd is in de Ranstse Solsleutel heeft met Frans De Bie een keizer van 87 jaar. “Ik had Die titel al veel vroeger kunnen winnen maar ik zag het niet zitten om alle clubleden thuis te trakteren. Nu mijn twee dochters en mijn zoon dat willen verzorgen kon ik de titel niet laten liggen” zegt de kranige vinkenier die nog aan de zijde van de Canadezen vocht in Arnhem.
Het hele huis in de Groenlaan staat volgepropt met trofeeën die Frans in zijn lange carrière als vinkenier heeft veroverd. “Je kan er niets mee verdienen maar het is een prachtige hobby waar ik nu al bijna zeventig jaar nog elke dag plezier aan beleef. Ik ben een echte vogelenpier. Dat is begonnen toen ik tijdens de tweede wereldoorlog anderhalf jaar ondergedoken zat in het Muizenbos. Dan leer je natuurlijk veel over de natuur. In Ranst was er toen al de club De Boomgaardvink en daar ben ik nu 67 jaar lid van.”

In die periode is er uiteraard veel veranderd. “Vroeger mochten we de vinken vangen. Soms wisten we er tweehonderd te vangen maar we lieten de vogels waar we niets mee konden aanvangen altijd weer vliegen. Een vinkenier zal vogels nooit nodeloos laten lijden. Ik heb trouwens nog nooit een beest dood gedaan. Je moet de beestjes goed verzorgen want anders kunnen ze ook niets presteren in wedstrijden. Mijn vrouw, twee dochters en mijn zoon hebben ook altijd intens meegeleefd. Het gebeurde dat mijn vrouw een kooi met vogels moest dragen en door de sneeuw uitgleed maar het kooitje raakte de grond niet. Ze brak haar schouder maar de vinken bleven ongedeerd. Ooit ben ik met een vriend met de fiets naar Ruiselede gereden om er aan een wedstrijd deel te nemen.We vertrokken om 8 uur ‘ s morgens en ’s nachts reden we om drie uur weer door de tunnel.”

Prijsbeesten

De twee prijsvinken van Frans zijn Cornul en Elegna. “Die naam is de omkering van Angèle, de naam van mijn vier jaar geleden overleden vrouw. De vinken krijgen granen dat ik zelf meng. Elegna is nu drie jaar en zit in een volière waar hij heel veel ruimte heeft om te vliegen. Het is soms een kwade vogel die echt wil imponeren. Je zet hem neer en hij zingt zo’n 16 liedjes per minuut. Zo komt het dat de andere vogels soms stil vallen als ze hem horen. Om keizer te worden moet je drie jaar na elkaar met de beste resultaten van de club kunnen uitpakken. Tot nu toe liet ik in het derde jaar dikwijls met opzet de mogelijkheid om keizer te worden schieten maar nu vonden mijn kinderen dat ik de dertig clubleden maar eens moeten laten genieten van mijn keizerstitel.Zo ben ik dus nu voor het eerst keizer geworden.”

Sylvain Liekens

Foto: Dirk Van de Velde
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio