Crisisvergadering in studentenbuurt

Crisisvergadering in studentenbuurt

Crisisvergadering in studentenbuurt

Print
Antwerpen - De eerste week van het collegejaar is tumultueus verlopen. Daarom riep burgemeester Janssens een crisisvergadering samen.

Bewoners van de studentenbuurt hebben een zware week achter de rug. De start van het collegejaar in combinatie met het mooie weer heeft voor veel overlast gezorgd. Maandagmiddag kwam een aantal stedelijke diensten samen voor een overleg over de aanpak van de problemen in de universiteitsbuurt. Concrete maatregelen zijn daar nog niet uitgekomen.

“De bedoeling van het overleg was om een analyse te maken van de eerste week en uit te zoeken of er extra maatregelen nodig zijn voor de toekomst”, zegt Bart Govaert van het kabinet van burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Op het overleg waren onder meer de dienst 'Samen Leven', die over de veiligheid in de stad gaat, en buurtbemiddeling aanwezig.

Wraakacties

Het overleg is er gekomen na klachten van buurtbewoners. “We zijn wel wat gewend, maar zo erg als nu is het nog nooit geweest”, zegt een bewoner uit de studentenbuurt. “Maandag was de Vekestraat afgesloten door een studentenfeestje, terwijl wij daar niets vanaf wisten. Er was ook harde muziek en de hele nacht door werd er gezongen en geroepen”, vertelt de bewoner. “Dat is de hele week zo doorgegaan. We hebben heel slecht geslapen.”

’s Morgens lagen de Ossenmarkt (foto) en andere pleintjes in de buurt steeds vol troep. “Van kapotgegooide glazen tot braaksel. Het leek de Hooge Maey wel. Inclusief krijsende meeuwen.”

Student Willem Van Haevre woont zelf op de Ossenmarkt. “Ik heb vorige week ook veel buitengezeten met dat mooie weer, maar ik ben niet te laat naar huis gegaan. Met moeite viel ik dan in slaap. Als ik ’s morgens opstond, zag ik de laatste studenten naar huis strompelen. Eén week is te doen, maar langer houd ik het niet vol.”

Stortregenen

De politie heeft geen zicht op het aantal klachten, maar weet wel dat er problemen geweest zijn. “Er is een vechtpartij geweest aan café 'De Prof', studenten hebben een klimplant van de muur getrokken en er waren de wildplassers en sluikstorters”, zegt woordvoerster Veerle De Vries.

De bewoners hopen dat de studenten deze week rustiger zullen zijn dan vorige week. “Van mij mag het stortregenen”, zegt een buurtbewoner. “Dan weten we zeker dat we goed kunnen slapen.”

Maaike FLOOR, Patrick VAN DE PERRE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio