Regering werkt nieuwe BIV bij na aanhoudende kritiek

Regering werkt nieuwe BIV bij na aanhoudende kritiek

Regering werkt nieuwe BIV bij na aanhoudende kritiek

Print
De Vlaamse regering gaat de belasting op de inverkeerstelling voor particuliere inschrijvingen bijvijlen. Zo zakt het minimumbedrag tot 40 euro. Het maximum komt op 10.000 euro te liggen.

Op 15 juli keurde de Vlaamse regering de nieuwe BIV voor personenwagens goed. De eenmalige belasting die moet worden betaald bij de inschrijving van een voertuig wordt vanaf 1 januari 2012 niet meer berekend op basis van het motorvermogen, maar op basis van de impact op het milieu.

Er volgde een golf van kritiek van zowel de mobiliteitsclub VAB, het ACW als de vakbond ABVV. De nieuwe BIV-regeling zou namelijk asociaal zijn: de nieuwe regeling zou compacte gezins- en stadswagens op benzine discrimineren in het voordeel van dure en zwaardere dieselwagens.

Kleine aanpassing

De Vlaamse regering gaat nu deels mee in die kritiek. Het minimumbedrag wordt verlaagd naar 40 euro, het maximumbedrag blijft op 10.000 euro liggen. De aangepaste regeling komt er op neer dat een lage uitstoot beter beloond wordt en een hoge uitstoot meer bestraft wordt dan in het eerste voorstel.

De grote lijnen van het eerste voorstel blijven gelden, evenals het gebrek aan een regeling voor bedrijfswagens. Daarvoor moeten eerst afspraken gemaakt worden met de andere gewesten. Ook over de invoering van een elektronisch belastingsvignet blijft een akkoord voorlopig uit.

Beeld: Photonews