Hendrik Bogaert (CD&V): "We dachten dat Franstaligen het begrepen hadden"

Hendrik Bogaert (CD&V): We dachten dat Franstaligen het begrepen hadden

Hendrik Bogaert (CD&V): "We dachten dat Franstaligen het begrepen hadden"

Print
"We dachten dat alle Franstaligen de geest van de akkoorden begrepen hadden. Vlaanderen is Vlaanderen en Wallonië is Wallonië. Het is duidelijk dat de prijs die we betalen met de financieringswet dient voor de splitsing van BHV op electoraal en gerechtelijk vlak".

Dat zegt CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert (foto) dinsdagochtend in La Libre Belgique. Hij is erg scherp voor de houding van de Franstaligen aan de onderhandelingstafel. Hun eisen in ruil voor een splitsing van het gerechtelijke arrondissement BHV noemt hij "zeer bedreigend".

Volgens Bogaert moet ook daar een propere splitsing volgen, als "tegengewicht" voor de prijs die Vlaanderen betaalde met het akkoord over de financieringswet en de herfinanciering van Brussel.

Geen Vlaanderen meer binnen twee generaties

Bepaalde uitzonderingen in de faciliteitengemeenten zijn voor Boegaert mogelijk. Maar extra rechten toekennen buiten die gemeenten, zou betekenen dat het arrondissement niet gesplitst wordt en dat "de Franstaligen nog steeds ons grondgebied niet erkennen".

"Als men zonder ophouden zegt dat het Frans meer en meer rechten krijgt, dan zal er binnen twee generaties geen Vlaanderen meer zijn", aldus Bogaert.

MEEST RECENT