Ook slankheid zit in de genen

Ook slankheid zit in de genen

Ook slankheid zit in de genen

Print
Zijn je ouders slank dan heb je als kind ook meer kans op een rank figuur. Slankheid zit met andere woorden hoogstwaarschijnlijk in de genen. Voor obesitas waren er al aanwijzingen in deze richting. Een Brits onderzoek legt het verband nu ook bloot aan de andere kant van de weegschaal.

Wie een body mass index (BMI) heeft tussen 18,5 en 24,9 heeft een "gezond" gewicht. Leunt de BMI van de ouders eerder aan tegen 18,5 dan hebben hun kinderen 3 keer meer kans om met een BMI beneden 18,5 door het leven te gaan dan kinderen van wie de ouders met "overgewicht" kampen. Overgewicht wordt gedefinieerd als een BMI tussen 25 en 29,9.

Hebben beide ouders te kampen met overgewicht dan is het kind maar in 5,3 procent van de gevallen "slank", dat wil zeggen met een BMI beneden 18,5. Zijn beide ouders "obees" - een BMI boven 30 - dan heeft het kind maar 2,5 procent kans om "slank" te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek aan het University College in Londen. Daarvoor werden het gewicht en de lengte van de leden van 7.000 families over een periode van 5 jaar geanalyseerd. De gegevens suggereren dat het gewicht van kinderen genetisch bepaald is.

Nu in het nieuws