"Bemoederende Annick zou niet met vreemde meegaan"

"Een bemoederend meisje dat altijd lachte en voor iedereen opkwam." Zo omschreven haar vrienden Annick Van Uytsel dinsdagochtend op het proces Janssen. De vrienden bevestigden dat Annick de kortste weg naar huis nam, langs de donkere fietsersbrug, maar konden niet geloven dat ze met een vreemde man zou meegaan.

fvranckx

Annick was op zaterdagavond 27 april met drie vriendinnen naar een fuif in Schaffen gefietst. Daar leerden ze Gil en zijn vrienden kennen. De meisjes, die lichtjes dronken zouden zijn geweest, reden nadien samen naar de woning van de jongeman, waar ze nog even bleven napraten. Annick vertrok eerder dan de rest. "Jullie zullen me wel inhalen", zou ze nog hebben gezegd. "Ik zei nog 'wacht op ons', maar ze antwoordde 'Neen, ik ga al door'. Het is niet dat ze moe was, ze wou gewoon naar huis", vertelde haar vriendin Melissa.

Een andere vriendin van Annick kon haar tranen moeilijk bedwingen nadat Janssens advocaat haar enkele harde vragen stelde. Hij vroeg haar onder andere waarom ze niet meegegaan was met Annick. Voorzitter Jordens kwam tussen en zei tegen het meisje "dat er maar één persoon in de zaal zich schuldig moet voelen voor wat er gebeurd is, en dat ben niet jij".

Volgens Ronald Janssens eerste verklaringen wachtte hij Annick op aan het einde van de fietsroute. "Dat was de kortste, maar donkerste weg naar huis", aldus de vrienden.

"Perfect dubbelleven?"

Nadien vertelde Kevin W. hoe hij op 2 januari 2010 omstreeks 2.30 uur de uitgebrande wagen van Kevin Paulus zag staan langs de E314 in Halen en legde onder meer de baas van café Marvana uit hoe de familie Appeltans zich die avond amuseerde maar zich zeker niet storend gedroeg. Kevin en Shana werden omschreven als "rustige mensen". "Het waren zeker geen ruziemakers", klonk het.

Janssen zelf werd zelden opgemerkt in het café in Loksbergen (Halen). Een collega omschreef hem wel als "een sociaal iemand met wie de andere leerkrachten nooit problemen hadden".

"Kan het zijn dat deze man een perfect dubbelleven leidde?", vroeg meester Vermassen. "Dat moet wel want ik kende hem als een toffe leerkracht en niet als iemand die tot dit in staat was", aldus de getuige.

Lees ook: Ouders slachtoffers Janssen geconfronteerd met beelden van reconstructies Janssen bekritiseert speurders en Vermassen

FiVr

MEER OVER Ronald Janssen