"Verhaal dat agenten opgehangen man niet losmaakten, klopt niet"

Verhaal dat agenten opgehangen man niet losmaakten, klopt niet

"Verhaal dat agenten opgehangen man niet losmaakten, klopt niet"

Print
Het verhaal dat dinsdag verschenen is in de krant La Dernière Heure, als zouden agenten van de metrobrigade van de Federale Spoorwegpolitie niet geprobeerd hebben om een man die zich opgehangen had los te maken, klopt niet. Dat zegt Kaatje Natens, woordvoerster van de federale politie.

Het incident deed zich vrijdagnamiddag voor in het premetrostation Beurs. Daar hing een man zich kort na 16.00 uur met zijn schoenveters op aan de trap, op ongeveer een meter van de grond. De agenten van de metrobrigade waren een zestal minuten na de noodoproep ter plaatse, maar volgens het artikel in La Dernière Heure, zouden ze niets gedaan hebben om de man te helpen. Het zou de spoedarts, die pas minuten later ter plekke was, geweest zijn die de man losmaakte en het overlijden vaststelde. Toen die zich kwaad maakte op de agenten, zouden die gezegd hebben dat ze niet opgeleid waren om hartmassage toe te dienen.

"Het verhaal zoals het geschetst wordt, klopt niet", zegt de woordvoerster van de federale politie. "De agenten waren inderdaad snel ter plaatse en werden op de voet gevolgd door de brandweer. Die is letterlijk tien seconden nadien aangekomen. De agenten hebben vervolgens de vitale tekenen bij het slachtoffer nagekeken en vastgesteld dat er geen tekenen van leven meer waren. Het is de brandweer geweest die vervolgens het slachtoffer heeft losgemaakt, zoals de procedure voorziet."

Daarbij zijn eventuele sporen zoveel mogelijk gevrijwaard aangezien het niet duidelijk was of het om een zelfmoord ging of niet. "Naast het slachtoffer lagen een mes en een injectienaald", gaat de woordvoerster verder. "De man zat ook geknield, zodat het voor de agenten onmogelijk was om onmiddellijk de tussenkomst van een derde uit te sluiten."

Overdreven reactie

De spoedarts, die intussen aangekomen was, heeft dan het overlijden vastgesteld. "Die man is inderdaad kwaad geworden maar volgens alle aanwezigen was zijn reactie overdreven en misplaatst", aldus woordvoerster Natens. "Medisch gesproken kan een arts een overlijden niet binnen een tijdspanne van enkele minuten situeren. Bovendien, als de agenten nog tekenen van leven hadden vastgesteld, hadden ze die man wél onmiddellijk losgemaakt en geholpen of laten helpen door de brandweer."

De woordvoerster wijst er nog op dat alle aspirant-politieagenten een EHBO-opleiding krijgen.

MEEST RECENT