Helft van de Vlaamse gemeenten heeft camera's hangen

Ruim de helft van de Vlaamse gemeenten heeft camera's hangen, een kwart heeft of krijgt intelligente camera's, een op de vijf heeft of krijgt "nummerplaatlezers". Dat blijkt uit een nieuwe studie van Tom De Schepper van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), die donderdag wordt voorgesteld.

ghouben

Wat leert het onderzoek?

* 58% van de Vlaamse gemeenten-met-camera’s hangt die toestellen in besloten plaatsen. Ze doen dat om diefstallen tegen te gaan in openbare gebouwen (25%), in sportlocaties (20%), fietsenstallingen (14%) of jeugdhuizen (10%).

* Er komt ook steeds meer publiek cameratoezicht op openbare plaatsen zoals pleinen en in straten (37% van de Vlaamse gemeenten-met-camera’s).

* De intelligente camera’s zijn in opmars: 25% van àlle Vlaamse gemeenten maakt er gebruik van of zal dat heel binnenkort doen. Het gaat dan over de ANPR-camera’s rond Turnhout of Beringen die de nummerplaten lezen van wie een gemeente binnenrijdt. Zij creëren zo een "virtuele slotgracht" rond een stad. De politie kan hierdoor onmiddellijk gestolen auto’s opsporen. Ook in Antwerpen is dit systeem in de maak en de provincie Limburg wil op alle op- en afritten van de snelwegen ANPR-camera’s.

* Alle grootsteden (Antwerpen, Hasselt, Leuven) en regionale steden (Mechelen, Turnhout, Kortrijk…) gebruiken camera’s op straten en pleinen of doen dat in de nabije toekomst. Ook 70% van de kustgemeenten, de middelgrote steden (Geel, Lier, Mol, Tongeren…) en de agglomeratiegemeenten (Edegem…) doet dat of zal dat in de nabije toekomst doen, maar slechts 10% van de landelijke gemeenten.

* 9% van de Vlaamse gemeenten is radicaal tegen camera's.

Welke lacunes stelt VVSG vast?

* Particulieren krijgen veel meer mogelijkheden om camera’s te installeren dan de overheid.

* Er ontstaat een PIMBY-syndroom (“please in my backyard”): steeds meer burgers willen zelf camera’s installeren of daarvoor betalen als de politie zo hun veiligheid beter kan garanderen. VVSG pleit voor voorzichtigheid.

* De wettelijke regeling is te ingewikkeld. Er zijn nu al meer dan twintig wetten met allemaal verschillende bepalingen.

* Er wordt nog te weinig samengewerkt, er worden te weinig beelden uitgewisseld nadat misdrijven zijn vastgesteld.

* Tegen misbruiken wordt amper opgetreden. De privacycommissie zegt zelf dat ze over te weinig veldploegen beschikt om problemen te onderzoeken of controles te doen. Maar het aantal klachten bij de parketten daalt ook. De parketten kregen in 2010 577 klachten voor schending van de privacy binnen, 24% minder dan in 2007.

Donderdag organiseert de VVSG een studiedag over camera's. Meer info daarover vindt U de expertenpagina van John De Wit.

Meer over de camera's in Vlaanderen vindt U in een kritische analyse op hier.

JDW