Seks & Relaties

Vlamingen hebben heimwee naar herfst

Print

Vlamingen hebben heimwee naar herfst

De zon gaf een laatste dag flink van jetje, maar nu nemen de temperaturen plots een duik van 10 tot15 graden. En dat verwart ons, zo beweren psychologen.

"Zonder dat ze zelf kunnen uitleggen waarom zijn sommige Vlamingen momenteel slechtgehumeurd of voelen ze zich niet lekker in hun vel", steekt gezondheidspsycholoog Fons Verhoelst in een krant van De Persgroep van wal. "Ook de nazomerstress speelt negatief mee. Doordat het een rotslechte zomer was, willen we alles wat we toen niet konden, fietstochtjes, barbecue, terrasje met vrienden, nu dankzij dat prachtige nazomerweer inhalen. Alleen: de meeste Vlamingen hebben geen vakantie meer. Met de nodige stress en vermoeidheid tot gevolg. Dat staat haaks op wat een gewone herfst moet zijn: een periode waarin we tot rust komen na een actieve zomer vol uitstappen."

"De mens en zeker de Vlaming is een gewoontedier. Die heeft graag voorspelbaarheid, want dat geeft een gevoel van controle en veiligheid. Hij is zodanig geprogrammeerd dat hij begin oktober voorbereid is op een winderige boswandeling, maar niet op een zonovergoten uitstap naar de kust. Zonder dat hij het zelf beseft, zorgt dat vanbinnen voor een onveilig en onrustig gevoel", voegt psychologe Elke De Valck daar nog aan toe.

Beeld: Photonews

NIET TE MISSEN