Winkeliers verdienen niet veel met nieuwe iPhone

Meer dan waarschijnlijk stelt Apple-baas Tim Cook dinsdagavond de iPhone 5 voor. In België hebben Telenet en Mobistar de exclusieve rechten op de verkoop van de telefoon. Maar een grote winstmotor is het toestel zeker niet: de marge bedraagt slechts een paar tientallen euro's op een verkoopprijs van ruim 600 euro.

pneirinckx

De marges voor de winkeliers zijn klein en dalen. De vorig jaar gelanceerde iPad was een keerpunt. De marge van 15 procent die ze doorgaans op een Mac-computer halen, is voor een iPad teruggebracht tot 9,7 procent. Dat is nog 50 euro per toestel. Daarmee moeten alle verkoop- en logistieke kosten worden gedekt.

Apple gebruikt de iPad om zijn doorverkopers onder de knoet te houden. Als de winkeliers braaf de richtlijnen volgen, kunnen ze extra marges halen. Een winkel krijgt bijvoorbeeld goede punten als er per 1.000 Macs ook 1.000 iPads de deur uitgaan.

De iPhone wordt in België verdeeld door Telenet en Mobistar. De voorbije jaren had Mobistar de exclusiviteit. Die samenwerking verliep op zijn zachtst gezegd niet van een leien dakje. Door de overweldigende vraag waren er problemen met de levering aan de Apple-verkopers.

"De iPhone levert ons 20 euro marge op per stuk", zegt Annick Maes van Easy-m, met negen winkels een van de grotere Apple-doorverkopers. "Maar gezien de grote vraag van bedrijven ben ik wel verplicht het toestel aan te bieden. Je kan het niet maken de telefoon niet aan te bieden als een bedrijf net 100 Mac-computers heeft gekocht."

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws