Jaar trainen om 10 dagen fors af te zien

Print
Westerlo - Vijf Kempenaars vertrekken volgende week naar Australië om er aan de 'zwaarste mountainbikerace ter wereld' deel te nemen.
Vier sportvrienden uit Mol en hun maat uit Westerlo tellen af naar dinsdag 11 oktober. Dan vliegen ze naar Australië. Op 18 oktober beginnen ze er aan een wedstrijd die het predicaat "'avontuurlijk' nog wel verdient.

Guy Vanbaelen (42) uit Mol en Jan Verboven (31)uit Westerlo zijn collega's bij BP. Guy kent dan weer Tim Schepens (34), Gert Maes (34) en Patrick Mensch (50), allen uit Mol. Samen vormen ze dit jaar de Belgische he delegatie aan de start van The Crocodile Trophy.'

"Een jaar hebben we ervoor getraind", zegt Jan, "alle grote mountainbikemarathons in de Ardennen hebben we gedaan. We zijn er klaar voor."

Weinig recuperatie

Vragen van wat de heren het meeste schrik hebben tijdens de helse rit in Australië levert een unaniem antwoord op: van de twee langste ritten.

"Die ene rit is 189 km, de volgende dag krijgen we er eentje van 150 voorgeschoteld", weet Guy. "Dan weet je dat je niet gerecupereerd zal zijn. Enfin, je recupereert eigenlijk nooit, want het is een race van tien dagen zonder rusten."

Drie van de teamleden stellen zich tevreden met het uitrijden van de race, maar Jan Verboven en Gert Maes, willen zich bovenop dubbel plooien om een goede tijd te rijden.

Het team kan op de hulp rekenen van de terreinwagen die logistieke hulp kan leveren, maar dan niet tijdens de race zelf. Tom Schepens, broer van Tim en pa Jos zitten achter het stuur.

Fietsenmakers in Oeganda

Dat het vijftal na afloop wat te vertellen zal hebben, staat buiten kijf. En daar mag iedereen van mee genieten op zaterdag 17 december, tijdens een dia-avond in het parochiecentrum van Mol-Sluis. De opbrengt daarvan gaat naar een ontwikkelingsproject: het opleiden van fietsenmakers in Oeganda.

www.crocteam2011.be

Wat is de 'Crocodile Trophy'?

De 'Crocodile Trophy' speelt zich af in N.O.-Australië, tussen Cairns en Cooktown. De race is 1.250 km lang, af te leggen in 10 opeenvolgende koersdagen. Op die tijd moeten de deelnemers 12.100 hoogtemeters overwinnen. Zowel professionals als amateurs nemen deel. Triatleet Marc Hermans leverde er ooit een heroïsche strijd in een driewiel-bike. Tijdens de wedstrijd mogen de rijders geen hulp van derden krijgen en overnachten gebeurt in tentenkampen. Er worden maximum 100 deelnemers toegelaten.

Marc HELSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio